Külön munkacsoport kezeli az almapiaci kérdéseket

2019.02.07. 14:59

A visegrádi országok agrárkamarái találkoztak Veszprémben

A visegrádi országok (V4) agrárkamarái 71. találkozójának Veszprém adott otthont az elmúlt napokban.

Juhász-Léhi István

A visegrádi országok agrárkamarai vezetői az együttműködést szorgalmazzák Fotó: Balogh Ákos

Az eseményen a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamarának, a lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsának, illetve a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának képviselői megvitatták az unió aktuális agrár- és élelmi­szer­piaci kérdéseit, a közös agrárpolitika jövőjét.

Az első napon részt vett 31 kelet-közép-európai, gabonát és repcét feldolgozó bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője, akik a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták – mondta Győrffy Balázs magyar agrárkamarai elnök a „négyek” szerdai sajtótájékoztatóján. Ezzel évente több milliárd literrel csökkenthető lenne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel pedig mérsékelhetnénk az importált génmódosított szójától való függőséget. Ezért a V4-országok agrárkamarái indítványozzák országuk döntéshozóinál a tíz térfogatszázalék etanolt tartalmazó E10, illetve a hét térfogatszázalék biodízelt tartalmazó B7 üzemanyagok legkésőbb ez év végéig történő bevezetését.

A visegrádi országok agrárkamarai vezetői az együttműködést szorgalmazzák Fotó: Balogh Ákos

A V4-országok agrárkamaráinak képviselői megvitatták a mezőgazdasági és élelmiszeripari piac helyzetét, különös tekintettel az egyes gyümölcsök esetében évről évre visszatérő krízisekre. Elsőként az almapiaci kérdések kezelésére külön munkacsoportot hoznak létre az agrárkamarák. Az ülésen szó esett a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről is. A felek ismét kinyilvánították, hogy a KAP költségvetését 2020 után legalább a mai szinten kell megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!