Gazdaság

2006.07.26. 02:27

Adóellenőrök akcióban

Veszprém (vi) - Az adóhivatal a vonatkozó irányelvével összhangban július közepén lebonyolította a Vakáció 2006 elnevezésű országos akciót.

Mórocz Zsolt

Az APEH Veszprém Megyi Igazgatósága tájékozta-tása szerint az akció Veszprém megyében a városokra (Veszprém, Tapolca, Pápa, Ajka, Sümeg, Zirc, Várpalota, Devecser), valamint a Balaton körüli idegenforgalmilag frekventált területeire fókuszált, de a városokat összekötő útvonalon lévő kisebb településeket is érintett. Az ellenőrzés alapvető célja az idegenforgalmi, illetve közterületeken, valamint a piacokon realizálódó bevételek regisztrációjának vizsgálata, a foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzése, valamint a bejelentési kötelezettségüket megszegő vállalkozások felderítése volt. Veszprém megye területén egyidejűleg 10 megye 44 adóellenőre végzett el összesen 379 nyugta- és számlaadási kötelezettség tejesítésére, valamint 44 adóalanynál a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésére irányuló vizsgálatot. A nyugta- és számlaadási kötelezettség betartására irányuló vizsgálatok közül 140 esetben (38,5 százalék) állapították meg az eljáró adóellenőrök a bizonylat kiállításának teljes elmaradását (az ellenőrzött szolgáltatóknál ez az arány még magasabb 59,3 százalék). További 53 alkalommal tártak fel mulasztásra utaló körülményt, tehát minden harmadik próbavásárlás esetén elmaradt a bizonylat kiállítása. A kötelezettség-megszegéseket várhatóan mintegy 9,7 millió forint összegben mulasztási bírság kiszabása fogja követni. Az akció során kiemelt figyelemben részesültek a heti egy-két alkalommal nyitva tartó piacok, vásárok, valamint a különböző rendezvények helyszínei. Az akciós ellenőrzések mintegy 20 százalékát (84 ) ilyen helyeken bonyolították le. A próbavásár- lást követő bizonylatkiállítási kötelezettség megszegését 46 esetben (54,8 százalék) állapították meg az ellenőrök. Közvetlen rendőri biztosítás mellett pénteken 19 órától 24 óráig éjszakai ellenőrzésekre is sor került. Az ellenőrzések éttermeket, diszkókat, szórakozócentrumokat, non-stop üzleteket érintettek. Az így lefolytatott tizennégy vizsgálatból négy esetben nem kaptak nyugtát az adóellenőrök. Az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségére irányuló vizsgálatok többségében a helyszínen nem álltak rendelkezésre a megfelelő igazolások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!