elővigyázatosság

2019.12.10. 16:51

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe.

A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóban afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal szerdán.

A közlemény szerint az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, de pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd – tették hozzá.

A szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül (a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos) szigorúan korlátozott területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Az országos főállatorvos elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák további fokozott keresését. Egyben döntött arról is, hogy bővíti a fertőzöttnek minősített területet Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Hevesben 10, Szabolcs-Szatmár-Beregben 9 vadgazdálkodási egység teljes területe kapott fertőzött besorolást.

„A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása” – áll a közleményben.

Felhívják a figyelmet arra is: a betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Ugyancsak hangsúlyozzák: a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal (moslékkal) tilos takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik. Éppen ezért fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően – tették hozzá.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában