Gazdaság

2014.02.05. 09:21

Áll a halászat

Megyei körkép – Nem csak a tó jegesedése, hanem a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP Zrt.) további működését meghatározó kormánydöntés miatt sincs busahalászat a Balatonon.

Tremmer Tamás

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt megindult a jegesedés a Balatonon, ami megnehezíti a halászhajók mozgását. De a korábbi hetekben sem volt hajómozgás, pedig köztudott, a tájidegen busa mozgása a hideg vízben lelassul, így könnyebben kihalászható. Vajon miért és meddig áll a busahalászat?

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló, tavaly év végén elfogadott törvény valóban lehetővé teszi a halgazdálkodásra jogosult kötelezését az invazív halfajok gyérítésére. A Balaton esetében azonban ilyen kötelezés jelenleg nincs érvényben, tájékoztatta lapunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Mint ismeretes, a vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte a Balaton halgazdálkodásának újragondolását és átalakítását. Ennek sarkalatos pontja a busahalászat módszereinek és mértékének kérdése. Mivel az átalakítás több tárcát is érint, a kidolgozott, lehetséges megoldásokat jelenleg a kormány tárgyalja. Amíg a balatoni halgazdálkodás hosszú távú koncepciójáról nem születik döntés, minden halászati tevékenység szünetel a Balatonon.

A BHNP Zrt. további működését meghatározó kormánydöntés után kerülhet sor az új vezérigazgató kiválasztására is. Addig a társaság az egyéb tevékenységeit (halászati őrzés, területi jegy-kiadás és forgalmazás, és a többi) zavartalanul végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!