Gazdaság

2010.05.03. 13:06

Az egyik többet ér?

Országos körkép - Magyarországon átlagosan 13 százalékkal keres kevesebbet egy nő, mint egy férfi munkavállaló.

Tremmer Tamás

A saját ötlet alapján létrehozott, úttörőnek számító fizetés-összehasonlító portálon (a Merces.hu-n) az elmúlt egy év során 82 ezer ember vett részt önkéntesen a felmérésben. A tőlük kapott adatok alapján az látszik, Magyarországon átlagosan 13 százalékkal keres kevesebbet egy nő, mint egy férfi munkavállaló.

A több tényezőre kiterjedő kutatás eredményeiből kiderül az is, a pályán eltöltött évek számával a két nem közti bérszakadék egyre szélesebb: több, mint hat éves szakmai tapasztalattal a hátuk mögött a nők már átlagosan 16 százalékkal kevesebbet keresnek. A pályakezdők esetében ez a különbség csak nyolc százalék

A fizetési olló igazán a topmenedzserek között nyílik a legszélesebbre: itt átlagosan 27 százalékos a különbség, természetesen ugyancsak a férfiak javára. Hasonlóan éles a megkülönböztetés az érettségi nélküli munkavállalók körében is, a jövedelmi különbség itt 22 százalékos, érettségivel és egyetemi diplomával pedig 14 százalék.

Úgy tűnik, hogy az állami alkalmazottak körében a legkisebb a nemek közti bérkülönbség: a rendőröknél átlagosan kilenc százalékkal, a tanároknál "csupán" öt százalékkal keresnek kevesebbet a hölgyek. Az iskolaigazgatók körében nincs számottevő különbség a két nem között.

A Merces kutatása szerint, bár ritkábban, de néhány esetben előfordul, hogy a hölgyek valamivel többre számíthatnak, például az asszisztensek, az érettségivel rendelkező pénztárosok, a termékmenedzserek, az egyetemi diplomával rendelkező könyvelők körében, de az orvosok esetében is a hölgyek keresnek többet a férfiaknál, átlagosan három százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!