Júliusban indulhat az azonnali átutalás

2019.01.29. 13:00

Az új intézkedések csökkenthetik a készpénzforgalmat

Az elmúlt években masszívan emelkedett a banki szolgáltatások díja: 50 százalékos volt a drágulás a 2013 előtti szinthez képest. 2019 júliusában indulhat el az azonnali átutalások rendszere, amely teljesen új időszámítást hoz. Ráadásul a tranzakciós illeték esetleges búcsúját is belengették, ami szintén az olcsóbb bankolás irányába mutat.

Molnár Sándor

Új időszámítás kezdődik a lakossági bankolásnál Illusztráció: Shutterstock

Komoly változások lehetnek a jövőben a mindennapi bankolásban, és a leggyakrabban felszámított banki díjaknál is változás jöhet. Bár konkrétumok még nincsenek, a kilátások az olcsóbb banki szolgáltatások irányába mutatnak – derül ki a BankRáció.hu legfrissebb összeállításából. A legújabb kormányzati nyilatkozatok szerint napirendre kerülhet a pénzügyi tranzakciós illeték eltörlése, amely szerepet játszott a banki díjak emelkedésében.

A hivatalos adatok szerint ugyanis a 2013 előtti szinthez képest mára durván 50 százalékkal emelkedett a pénzügyi szolgáltatások díja. Az illeték esetleges eltörlésével olcsóbbá válhatnak ezek a szolgáltatások. Az idei költségvetési tervben több mint 200 milliárd forintos állami bevételt jelentő pénzügyi tranzakciós illetéknek nemcsak a banki díjak emelkedésében volt szerepe, hanem abban is, hogy a készpénzállomány hat év alatt több mint a duplájára emelkedett. 2018 novemberében már megközelítette az 5900 milliárd forintot, ami 125 százalékos növekedést jelent a 2012 novemberi szinthez képest.

Új időszámítás kezdődik a lakossági bankolásnál Illusztráció: Shutterstock

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy 2019-ben a 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű átutalásoknál már eltörölték az illetéket, ám ezt még nem minden bank díjszabása követte le. A lakossági ügyfelek számára pedig akkor válhat még olcsóbbá a bankolás, ha a tranzakciós illetéket teljes egészében eltörlik, és ezt a bankok a díjaikban is megjelenítik.

– Az idei év egyébként is mérföldkő lesz a lakossági bankolás szempontjából. Januárban ugyanis megkezdődött a bankokban az úgynevezett azonnali átutalási rendszer tesztelése, amely várhatóan júliusban indul élesben. A rendszer segítségével a 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal, egész pontosan öt másodpercen belül megérkeznek majd. Ez a megoldás pedig szintén segítheti az készpénzmentes forgalom növekedését – emelte ki Trencsán Erika.

A magyar bankoknál jelenleg a tranzakcióalapú árazás a divat, ezzel szemben sok nyugati országban a csomagalapú, utóbbi pedig szintén alacsonyabb díjakat eredményezhet a lakossági ügyfelek számára.

A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakáshiteleknél, személyi kölcsönöknél, a bankszámláknál már most is érdemes összevetni a bankok ajánlatait, ugyanis könnyen lehet, hogy másik bank alacsonyabb áron dolgozik.

Az azonnali átutalási rendszer bevezetése és a pénzügyi tranzakciós illeték esetleges jövőbeni eltörlése pedig jó alkalmat adhat majd a lakossági ügyfeleknek arra, hogy az újdonságok fényében válasszanak maguknak bankot a következő időszakra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!