Gazdaság

2017.05.22. 19:18

Aztán ne fizessenek ám! Kamu e-mailek jönnek a Telekomtól?

Érdekes e-mailek tömkelegét kapják a Magyar Telekom ügyfelei. Ha valami sunyítást gondolnak mögötte, teljesen igazuk van.

Piltman-Horváth Barbara

Egyik kollégám küldött át nem is olyan rég egy e-mailt, aminek az volt a tárgya: Aztán fizetni a számlát!

Megmondom őszintén, meglepődtem, nem emlékeztem rá, hogy tartoztam volna neki. Ahogy olvastam tovább, akkor látom, hogy egy továbbított levélről van szó, az eredeti feladó elvileg a Telekom, legalábbis hitelesnek látszott az e-mail cím, viszont a címzettek között legalább húsz személy volt. Ez előrevetíti, hogy mindenki ugyanazzal a tartalommal kapta meg a levelet, eszerint pedig tartozás keletkezett az ő folyószámláján (itt meg volt adva a 9 számjegyű felhasználóazonosító), valamint a befizetetlen számla sorszáma és egy közvetlen link, ahol már fizethette is elmaradását a figyelmetlen ügyfél.

A kollégának először is az tűnt fel, hogy nem áll semmilyen szerződéses kapcsolatban a Telekommal, másodszor pedig az: miként lehet, hogy a rengeteg e-mail címzettet ugyanazon a folyószámlaszámon tartják nyilván és ugyanazzal a sorszámú számlával tartoznak. Ha ebbe egy kicsit belegondolunk, nem nagy kunszt kitalálni, hogy bizony átverésről van szó.

– Sajnálattal értesült a Telekom is róla, hogy adathalász-támadás érhetett ügyfeleket – mondta megkeresésünkre a társaság kommunikációs igazgatósága. – A Telekom, amint észlelte a támadást, azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett IP-címet letiltotta. – Sajnos azonban nem kizárható, hogy más IP-címről megismétlődött vagy ismétlődik a támadás.

Éppen ezért a Telekom kéri ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a hasonló e-maileket. Fontos, hogy a címzettek hasonló levél érkezésekor alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt. Hivatalos levél esetén a weboldal linkje mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt, ha a kapott levélnél ez nem teljesül, érdemes nem megnyitni a linket. – Emellett persze a furcsa, idegen tartalom, illetve nyelvtani hibák és magyartalan fogalmazás is mindenképpen óvatosságra int – javasolja a szolgáltató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!