Gazdaság

2009.09.08. 02:29

Balatoni halászat - Új időszámítás kezdődik

Siófok - Teljesült a horgászok álma: teljesen átalakult a balatoni halászat. A halgazdálkodással e hónap elejétől egy nonprofit társaság foglalkozik, a piaci tevékenységet pedig a régi cégben hagyták. E lépéssel a balatoni horgászat talán elmozdulhat a mélypontról.

Tremmer Tamás

Amióta horgászok és halászok egyaránt jelen vannak a Balatonon, azóta tart köztük az ellenségeskedés, amely hol elhalkul, hol felerősödik, hol vitába torkollik, hol pedig gyűlöletbe. Persze, ha megfelelő mennyiségű hal lenne a tóban, ki lehetne húzni a dolog méregfogát. Erre azonban még várni kell.

Az ellentétet évek óta próbálják feloldani, hiába. A megoldás érdekében már a Balatoni Halászati Zrt. igazgatóságát is társadalmasították, helyet kaptak benne többek között a pecások, a természetvédők. De ez sem volt elég. Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke ezért vetette fel, váljon szét a cég, s külön szervezet foglalkozzon a tóval. Nos, a döntés megszületett, az ezt helybenhagyó részvénytársasági közgyűlést a napokban tartották meg.

Eszerint a Balatoni Halászati Zrt.-ből kiválás útján létrejött a százszázalékos állami tulajdonban lévő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Az új cég jogutódlással továbbviszi a halászati jogot, ellátja a közszolgáltatási feladatokat, biztosítja a horgásztatást és a horgászturisztikai szolgáltatásokat, valamint közreműködik a Balaton ökológiai állapotának megőrzésében és javításában. Tevékenysége a Balatonra és a Kis-Balatonra koncentrálódik. Feladatai közé tartozik az állományszabályozó szelektív (busa, keszeg, angolna) halászat, a balatoni halgazdálkodás terve, haltelepítése, természetes szaporulat elősegítése, a horgászturisztika, valamint a halőrzés-védelem. A nonprofit társaságnál maradtak a kikötők és a halászhajók is. A társaságot Varga László vezeti. 

A Balatoni Halászati Zrt.-nél hagyták a piaci tevékenységeket (tógazdasági haltermelés, halfeldolgozás, kereskedelem). A társaságot a későbbiek során privatizálni szeretnék, ennek előkészítése most zajlik, a vagyonelemek felértékelése már megtörtént. Ennek a cégnek a munkáját Hegedűs Gyula irányítja.

Kívánatos döntés volt, kár, hogy elhúzódott. Mostantól döntő változás következik be, amit a horgászok is érzékelni fognak, fogalmazta meg lapunknak a BFT elnöke. Amikor a főbb feladatokról kérdeztük, már sorolta is: vissza kell állítani a Balaton természetes halfaunáját, ehhez el kell távolítani a busát, az ezüstkárászt, az angolnát, a törpeharcsát. Növelni kell a kihorgászható hal mennyiségét. Célszerű lenne, ha a lellei, buzsáki tórendszer a nonprofit társaságnál maradna, amivel biztosítható lenne a balatoni ivadék-utánpótlás. Jelenleg ezért dolgozik munkatársaival együtt. Olyan állapotokat kell létrehozni a tónál, hogy sport- és turisztikai cé- lokat egyaránt szolgáljon, mondta dr. Suchman Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!