Gazdaság

2009.11.16. 17:11

Balázs Árpád (Fidesz): átverték a balatoniakat

Siófok - A kormány nem tartotta magát az idegenforgalmi adóval (ifa) kapcsolatos ígéretéhez - jelentette ki Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke hétfőn.

MTI

Balázs Árpád, aki egyben Siófok Fideszes polgármestere, emlékeztetett arra, hogy az ifa állami támogatásának felére csökkentése miatt kezdettől fogva tiltakoztak az üdülőövezetek, mert egy ilyen intézkedés az átlagosnál jóval nagyobb elvonást jelent az érintett területek önkormányzatai számára.
   
A politikus beszámolója szerint az egyeztetések során a kormányzati képviselők is elismerték, hogy méltánytalan ez a hátrány. Ezért kezdetben arról volt szó, hogy biztosítanak 1 milliárd forintos felosztható keretet a nagyobb üdülőterületek számára. A tárgyalások második fordulójában azonban már nyilvánvalóvá vált, nem lesz meg ez a támogatási keret. Ezért a kiesések némi ellensúlyozására azt az ígéretet kapta a Fürdővárosok Szövetsége és Balatoni Szövetség a kormányzati oldaltól, hogy a helyi adókról szóló törvény módosításával kivethetik az ifát a 14-18 év közöttiekre, valamint a 70 év felettiekre is az önkormányzatok - állítja Balázs Árpád.
   
A kormány törvénymódosító indítványban a 70 év felettiekre kivethetővé vált az idegenforgalmi adó. Azonban megmaradt a 14-18 közöttiek adómentessége, amire a Balaton Szövetség elnöke úgy reagált: "A kormány átverte a balatoniakat, tovább folytatja az üdülőrégió lepusztítását, aminek csak egyik módja a minden más vidéknél nagyobb mértékű megszorítás és pénzelvonás." Mint kifejtette, a Balaton-parti települések szempontjából csak az lett volna érdekes, ha 14-18 év közötti korosztály is megadóztatható, hiszen a jelenlegi módosítás csak a gyógy-turizmusból élő önkormányzatoknak jelenthet segítséget.
   
A balatoniak már többször kezdeményezték, hogy a 14-18 év közötti korosztály számára is legyen kivethető a kurtaxa. Ezen korú fiatalok többsége ugyanis a tapasztalatok szerint már nem a családjával nyaral, hanem csoportosan érkezik - főleg külföldről - a Balatonhoz, és a buliturizmus fő mozgatórugója.
   
Balázs Árpád kijelentette, annak, hogy a kormányzati oldal már korábban is leszavazta a kezdeményezést a 14-18 év közötti korosztály megadóztatásáról, most pedig semmibe vette az ígéretét, egyetlen magyarázata van: a Balatonnál tapasztalható jelenség, hogy létezik egy érinthetetlen, drogbűnözéssel összefonódó csoport, amely mindig eléri, amit akar, mert az MSZP politikusaival kiváló kapcsolatot tart fenn. Ez a csoport érdekelt abban az iparágban, amelynek részeként utazási irodák szakosodtak arra, hogy az egykori vállalati üdülőkbe tömegével hozzák a német és holland fiatalokat - mondta Balázs Árpád, aki nem érti, miért élvez elsőbbséget a kormánynál ez a korosztály az idősekkel szemben. "Ezek azok a suhancok, akik az üdülőhelyeket néha rettegésben tartják, a közterületeket rongálják és botrányos viselkedésükkel kárt okoznak a magyar idegenforgalomnak" - tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!