Gazdaság

2017.04.10. 16:05

Egy jó bankszámla-választással sokat spórolhatunk, nézzünk körbe a piacon!

Veszprém - Sok pénzt költünk az automatánál, drága a pénzlevétel, de okosan sokat takaríthatunk meg.

Piltman-Horváth Barbara

Manapság a legtöbb munkahelyen bankszámlára utalják a fizetést, és bár választható, nagyon kevesen döntenek amellett, hogy készpénzben veszik fel a bérüket. A banki költségek is egyre jobban megugranak, sokakat már maga a tény zavar, hogy ahhoz, hogy hozzáférjenek a pénzükhöz, költségeket kell fizetniük.

2014. február 1-jétől ingyenesen vehetünk fel készpénzt az automatákból havonta kétszer, összesen maximum 150 ezer forint értékben. Amit érdemes tudni, hogy nem tulajdonosonként, hanem számlánként értendő az ingyenes felvét, azaz, ha egy párnak közös bankszámlája van, arról is csak 150 ezer forintot vehetnek fel ingyenesen, utána már költséget számol fel a bank.

Egy bankolással foglalkozó portál kutatása szerint sok olyan banki ügyfél van, aki nem szeret kártyával fizetni, hanem a számláról kivett pénzzel fizetnek a mindennapokban, ezért a gyakori ATM-használat alapján vetették össze 25 bank április elején érvényes díjait.

Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megnézzük, melyik bank milyen áron kínálja szolgáltatásait Fotó: Shutterstock

Az elemzés azt vizsgálta, mennyi lesz az éves ATM-es kiadás, ha egy ügyfél havonta 10 alkalommal összesen 150 ezer forintot vesz fel automatából. A végeredmény alapján a legolcsóbb megoldással évente alig több mint 10 ezer forintból is kijöhetünk, a legdrágábbakkal pedig közel 50-70 ezer forint lenne a kiadás.

- A végösszeget nagyban befolyásolja, hogy saját vagy másik bank automatáját választják az ügyfelek.

Érdemes áttekinteni, hányszor és mennyiért használjuk az automatákat, és kiválasztani a legolcsóbb megoldást. Sokat lehet spórolni egy olcsóbb bankszámlával - mondta Gergely Péter, a portál szakértője. Hozzátette, hogy még a saját banknál is érdemes megnézni a többi csomagot.

Leggyakrabban használt eszközök

Magyarországon közel ötezer bankjegykiadó automata (ATM) van a legfrissebb - múlt év végi - hivatalos adatok szerint, ami 3,6 százalékos növekedést jelent a 2015 végi ATM-állományhoz képest. A tavalyi növekedés ellenére többéves távlatban az is látszik, nincs komolyabb bővülés vagy csökkenés, az ATM-ek száma ugyanis 4800-5000 között mozog. Ez is mutatja, hogy a bankautomaták a leggyakrabban használt eszközök között vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!