Gazdaság

2016.11.20. 21:10

Baráti vállalkozás - Gondolkodásukat nagyfokú tudatosság, stratégiai szemlélet jellemzi

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló szerkesztősége Az Év Vállalkozása díját mikro-, illetve kisvállalkozások kategóriájában 2015-ban az Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek adományozta.

Az első munkahelyükön elsajátított, az agráriumra jellemző szemlélet sajátos egyvelege a természettudományos és mérnöki látásmódnak, amelyben fő elem a változás és az arra adott megfelelő válaszok: így igen kreatív gondolkodást igényel. Erre, na és a 30 évre visszanyúló barátságra alapozva indította el közös vállalkozását Lippert Róbert és Mogyorósi Tamás. Az intézetet - ahol dolgoztak - a külföldi tulajdonosok 2003-ban eladták. Ez megadta a végső lökést számukra, hogy a korábban munka mellett végzett tevékenységet főállásúra váltsák, így jött létre az Alap Hungária Kft.

Egy bérelt garázsban alakítottak ki pár munkaállomást, és ott kezdték el néhány diák segítségével ketten mérni, válogatni az alkatrészeket. Az első projekt sikere újabb megbízásokat hozott, a tevékenység hónapokon belül felfutott. Elkezdtek embereket felvenni. 2008-ban már 60 saját munkavállalót foglalkoztattak. A garázs után egy nagyobb helyiség következett, majd 2007-ben a Házgyári útra költöztek, ahol már egy üzemcsarnokrész állt a rendelkezésükre. Szolgáltatásaikkal klasszikus outsourcing-igényt teljesítettek.

Barták Péter, Lippert Róbert, Mogyorósi Tamás, Markovszky György. Örülnek az elismerésnek 
Fotó: Penovác Károly

A 2008-as válság és az autóipari visszaesés ideális állapotot teremtett a külföldi térnyeréshez. 2009 októberében átvették egy nem megfelelően működő németországi szolgáltató teljes portfólióját. Megismerve a németországi gondolkodást és elvárásokat, 2010 nyarán létrehozták az Alap Európa Kft.-t.

Az Alap Európa megalapítását követően létrejött cégcsoport 2010 őszén optimalizálta hazai és külföldi tevékenységét. Eszerint az Alap Európa végzi a tényleges termelési tevékenységet, hozzá tartozik a bérgyártás, forrasztás, szerelés, és a különféle termelést támogató szolgáltatások. A munkakörülmények javítása érdekében 2015-ben egy 1000 négyzetméteres csarnokból korszerű szereldét alakítottak ki.

Az Alap Hungária a csoport menedzsmentszervezete, fő tevékenysége ingatlanok, gépjárművek hosszú távú bérbe adása. 2013-ban jött létre az Alap Inspektor, amelynek kifejezetten magas hozzáadott értékű, specializált mérnöki szolgáltatásokat nyújt. 2015-ben belső igényként merült fel az Alap Akadémia ötlete, amely a csoport oktatási tevékenységére jött létre.

Mindig is nagy csodálattal adóztak azoknak a cégeknek, amelyeket a kamara az elmúlt években már díjazott - fejtette ki Mogyorósi Tamás. Ez szerinte magas színvonalú munkát jelez a vállalkozások részéről. Nagy meglepetés és elismerés számukra, hogy most ők is ebbe az illusztris társaságba kerültek, hogy Veszprém megye vállalkozásai között még ismertebbé válhatnak. A mögöttük álló csapat munkája meghozza az eredményeket, mind a gazdasági, mind pedig az elismerés oldaláról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!