Gazdaság

2016.11.01. 15:45

Bea pékessége és a búza lelke

Kisapáti - A Szent György-hegy tövében kenyeret sütő Búzalelke pékesség háziasszonya, Kovács Beáta a Bakony Expó látogatóival idén is megismerteti kenyereit november 4. és 6. között a Veszprém Arénában.

Tóth B. Zsuzsa

Az áfonyás-magos, diós-mazsolás, teljes kiőrlésű magos tönkölykenyeret, a fűszeres rozsbúzakenyeret a tavalyi expón már megismerték a látogatók és gyorsan elkapkodták, ahogy a kisapáti pékségbe ugyancsak időben kell érkezni, ha azt akarjuk, hogy jusson belőlük.

Beánál az alap a liszt, a víz és a só. Nem édesek a kenyerei
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Bea másodmagával készíti az illatos, ropogós kenyereket, hetente három alkalommal süt, jobbára a piacokra és megrendelésekre. Adalékmentes fehér liszttel és saját termesztésű tönköly- és rozsbúzával dolgozik, akár fügét is tesz a kenyérbe, és ha az éttermek hamburgerzsemlét rendelnek, akkor azt süt. Az alap persze a liszt, a víz és a só. Nem édesek a kenyerei, de ahol ráharap az ember a gyümölcsre, ott annak íze szép csavart ad a falatnak. Az áfonyás kenyeret ajánlja borhoz, sajtokhoz, a diós-mazsolásat ínyenceknek. A dió ugyanis édeskés irányba viszi el a kenyeret. A gazdag, tartalmas, magos, gyümölcsös kenyerek mindegyike 40-50 százalékban teljes kiőrlésű, tömör, egy hétig elállnak. A fehér kenyérrel, amely hazánkban az emberek mindennapi kenyere, Bea mostanában kezdett el kísérletezni, hogy magas víztartalmú, rugalmas, lyukacsos kenyér legyen.

Az idei Bakony Expón bárki meggyőződhet róla, hogy jó úton jár a kisapáti pékség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!