Munkaerőhiány

2019.04.05. 11:55

Bővült a külföldiek által engedély nélkül betölthető munkakörök száma

Kilenc hónap alatt hússzal nőtt azoknak a munkaköröknek a száma, amelyeket a határon túli nem uniós országból érkezők munkavállalási engedély nélkül is betölthetnek Magyarországon, így szerb árufeltöltővel ugyanúgy találkozhatunk, mint ukrán ügyfélszolgálati munkatárssal.

Ófehértó, 2015. október 7. Romániából érkezett mezõgazdasági idénymunkások törik a dohányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó határában 2015. október 6-án. A befejezéséhez közeledõ dohányszezonban Európa egyik legnagyobb dohánytermesztõ településén húsz-huszonöt romániai vendégmunkás dolgozott folyamatosan a Fejértó Szövetkezetnél, mert a hazai munkaerõpiacról nem sikerült a napi öt-kilencezer forintos munkabérért idénymunkást találniuk. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

Az uniós és a magyar munkaügyi szabályozás szerint az unión kívülről – harmadik országból – érkezők Magyarországon csak előzetes kormányhivatali engedéllyel vállalhatnak munkát. Többek között emiatt kellett a hard Brexit esetére átmeneti szabályokat alkotni, hiszen az EU-ból kieső, itt dolgozó brit állampolgárok azonnal harmadik országbelinek minősülnének. A hazai szabályozás még egy kivételt azonban tesz a Magyarországgal határos úgynevezett harmadik országokkal, azaz Szerbiával és Ukrajnával: az innen érkezők munkába állását bizonyos szakmáknál nem kötik munkavállalási engedélyhez – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt években a munkaerőhiány számtalan szakmában, munkakörben állandósult,

az alacsony fizetések miatt a foglalkoztatók már nem tudják magyar munkavállalókkal betölteni az állásokat, ilyenkor próbálkoznak a cégek unión kívüli külföldi munkavállalók alkalmazásával.

A Pénzügyminisztérium időről időre felülvizsgálja, hogy a két érintett országból milyen munkakörökben lehet engedély nélkül szerződtetni munkavállalókat – erre a napokban került sor, és a lista tovább bővült. A tavaly nyári lajstromban 99 olyan munkakör szerepelt, amelynél engedély nélkül lehetett szerbiai és ukrán munkavállalókat foglalkoztatni, ma pedig már 119 ilyen munkakört tartalmaz a miniszteri hirdetmény.

Megállapítható, hogy egyrészt magasan kvalifikált munkaerőből, másrészt a legnehezebb fizikai munkára jelentkezőkből a legnagyobb a hiány.

Az előbbiekhez tartoznak a mérnökök, ezért többek között gépész- és építőmérnökök, szoftverfejlesztők és rendszergazdák szerepelnek a listán. A fizikai munkáknál ott található a komplett építőipar, gépszerelők, összeszerelő munkások, autóbusz-, metró- és villamosvezetők jöhetnének szabadon Ukrajnából és Szerbiából.

Borítókép: Romániából érkezett mezőgazdasági idénymunkások törik a dohányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó határában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában