Gazdaság

2012.01.25. 20:39

Budai: működésképtelenné válhat a Malév

Rövid időn belül működésképtelenné válhat a Malév az elszámoltatási kormánybiztos szerint.

MTI

Budai Gyula - miután hivatala elkészítette a Malév privatizációjával és visszaállamosításával kapcsolatos vizsgálatának összefoglaló jelentését - szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta: a légitársaság jelenlegi tulajdonosi szerkezetét nézve - 95 százalék az államé, 5 százalék pedig egy orosz banké - megállapítható, hogy nem lesz olyan befektető, amely megvásárolná a Malévot, mégpedig a kisebbségi tulajdonos miatt. Az állam pedig már egy fillér támogatást sem adhat a vállalatnak - mondta, majd ezzel kapcsolatban emlékeztetett az Európai Bizottság január eleji határozatára, amelyben a testület felszólította Magyarországot a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott, az EU-s szabályokkal "összeegyeztethetetlen" - 70-100 milliárd forint közötti - állami támogatás visszafizettetésére.

A kormánybiztos szerint mindebből az következik, hogy a Malév nem fog tudni forráshoz jutni, s rövid időn belül működésképtelenné válhat. Úgy véli, a légitársaság 2007-es privatizációja mindezt előrevetítette, "a felelősség pedig egyértelműen az előző, szocialista kormányzatot terheli".

A Malévval kapcsolatos vizsgálatáról a politikus csütörtökön tart sajtótájékoztatót.

Budai Gyula január elején öt feljelentést tett a Malév eladásának és visszavásárlásának ügyével összefüggésben ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezek között van a légitársaság privatizációja, viszontgarancia-szerződése, a Malév Vagyonkezelő Kft. ügye, a Malév visszaállamosítása és a Malév Ground Holding Zrt. catering szerződése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!