Gazdaság

2015.04.03. 09:56

Cél a gazdaság fejlesztése

Veszprém – Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán a Megyeházán beszélt arról, hogy milyen gazdasági fejlesztési források állnak Magyarország rendelkezésére a közeljövőben és ezek milyen támogatási lehetőséget jelentenek Veszprém megyének.

Heffler Péter

-Magyarország a következő fejlesztési időszakban, 2014 és 2020 között minden eddiginél nagyobb Európai Uniós fejlesztési forrásra lesz jogosult, ami több mint 12 000 milliárd forint – kezdte Rákossy Balázs. - Ezek nem ingyenes támogatási források, hanem olyan pénzek, amik Magyarországot megilletik. Számos olyan piacnyitó, liberalizáló lépést volt kénytelen megtenni az ország, amivel bizonyos szuverenitásokról, gazdasági jogokról lemondott. Ezek az európai pénzek ezeknek az ellentételezései – mondta Rákossy Balázs, majd hozzátette, hogy a fő cél a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás növelése.

- A munkanélküliségi rátát hét százalékról három százalék alá szeretnénk szorítani, hogy aki Magyarországon 2020-ban dolgozni szeretne, annak megfelelő megélhetést biztosító munkahelye legyen. Következő rendkívül fontos célkitűzése az európai fejlesztési források felhasználásának a kis-, és közép-, mikrovállalkozásoknak a támogatása. Az előző időszak fejlesztési politikájához képest új tendencia az, és ez a fő csapásirány, hogy rendelkezésre álló források hatvan százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretnénk fordítani. Még egy fontos terület, az iparfejlesztés, ugyanis helyi ipar nélkül nincs erős helyi gazdaság, ami nélkül pedig nem biztosíthatóak a lakosság megfelelő életkörülményei. A gazdaságfejlesztési források felhasználásához egy jó alapot biztosít, és optimizmust kölcsönöz, hogy a magyar gazdaság állapota rendkívül jónak mondható, a tavalyi évi gazdasági növekedés 3,6 %-os volt, az államháztartás hiánya pedig folyamatosan csökken. Azt érzékeljük, hogy a kormány elmúlt négy-öves intézkedései egy fenntartható fejlődési pályára állították a magyar gazdaságot, amihez nagy lendületet biztosítanak majd az európai uniós források – fűzte hozzá az államtitkár majd elmondta még, hogy a megyéknek az operatív programok listáját május 11-ig van határideje benyújtani a kormány részére végleges jóváhagyásra.

Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke röviden beszámolt az elmúlt időszakról. – A projektek gyűjtése során körbejártuk több alkalommal a megye térségeit, ismertetve a lehetőségeket és gyűjtve a javaslatokat. A szükséges tervezési okmányokat időben elkészítettük, így rajtunk a továbbiakban sem múlik a megvalósítás sikere. A negyvenöt milliárd forint, amit a következő hét éves időszakban a megyére költhetünk, előre láthatóan látványosan javítani fogja a megye helyzetét – mondta Polgárdy Imre. Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke megerősítette az államtitkár célkitűzését, miszerint a legfontosabb a munkanélküliség visszaszorítása a kis és középvállalkozások fejlesztése, illetve a kistelepülések problémáinak megoldása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!