Gazdaság

2006.10.19. 02:28

Csapatban fejlesztenek

Balatonalmádi (tremmer) - Szakmai sikerek jelzik a Balzer fejlesztéseit, a horgászcikkgyártó cég még a konkurenseit is meg tudja lepni újdonságaival.

Dallos Zsuzsa

Ahogy hódít hazánkban a horgászat, úgy ismerkedhetünk meg ismeretlennek tűnő gyártókkal. Zömük a világ más tájain már hódít, csak eddig nem érte meg számukra, hogy itt is megjelenjenek. A piacgazdaság viszonyai között azonban már megvetették a lábukat. Köztük a Balzer is, amely az egyetlen olyan nemzetközileg ismert horgászcég, amelynek magyarországi képviselete megyénkben, Balatonalmádiban székel.A nagy világcégek mögött óriási gyártó- és fejlesztőbázis áll. A saját maguk által fejlesztett termékek szériagyártását ők végzik. A kisebb cégek inkább műhellyel, ke- reskedésekkel, korlátozott gyártóbázissal rendelkeznek. Általában bevárják a nagyok fejlesztéseit, majd amikor azok piacra kerülnek, megpróbálják ellesni az ötleteket. E két kategória között he-lyezkedik el a Balzer, amelynek saját fejlesztőcsoportja, ugyanakkor korlátozott gyártókapacitása van, tájékoztatott Kovács Lajos, az 1991-ben alakult Balzer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Termékfejlesztés esetében kizárólag csapatmunkáról kell beszélni, szögezte le Kovács Lajos. A Balzer fenntart egy édesvízi és egy tengeri tesztcsapatot. Ennek tagjai a mindennapok tapasztalatait adják a fejlesztőknek. De hallgatnak a kereskedők, a mezei horgászok visszajelzéseire, különleges igényeire is. Az igazi nagy durranás az, amikor a fejlesztőteam rukkol elő saját ötlettel. Szerencsére a cég életében van ilyenre példa. Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, néha egészen apróságokat értékel hálával a piac.Három éve jelentek meg a különleges gyártási technológiájú Magna Matrix botjaikkal, amelyek törhetetlenek. Szintén az ő újdonságuk, hogy a repülőgépgyártásban használatos IM12-es karbonanyag felhasználásával készítenek horgászbotot. Tavaly jelentek meg egy nagyon egyszerűnek tűnő ötlettel, a nyeletőfékes orsóval, amire azonnal lecsapott a horgásztársadalom (és a konkurencia). Szintén egyszerű, mégis kiváló megoldás a Feeder botokon az oldalspicc, így a zsinórt nem tépi a szél, nem rángatja a hullámzás. A pecás elsősorban a jó szerelék összeállítására koncentrál, pedig nem mindegy, milyen ruhában állunk a vízpaton. Ruhakollekciójuk kapcsán eddig csak a praktikumra törekedtek, most azonban divatszakértőket is bevontak a munkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!