Gazdaság

2012.03.14. 10:02

Cséfalvay: 130-140 milliárdot kell megtakarítani

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint 130-140 milliárd forint megtakarítást kell elérni az ez évi költségvetésben, hogy a kormány bizonyítsa elkötelezettségét a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentésében.

MTI

"Mi úgy gondoljuk, hogy mindaz, ami a Széll Kálmán-tervben benne van és annak még az idei évre jutó része, amennyiben ezt véglegezzük, akkor ez rendezi ezt a különbséget" - mondta Cséfalvay Zoltán a tv2 Mokka című műsorában szerdán az európai uniós pénzügyminisztereknek a Kohéziós Alapra vonatkozó döntésével kapcsolatban.

A döntés kedvezőbb a vártnál, mivel szeptember helyett már júniusban hatályon kívül helyezhetik a kohéziós pénzek jövő évi részleges felfüggesztéséről szóló döntést, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket - mondta az államtitkár.

A szükséges megtakarítás összege 130-140 milliárd forint, ami a Széll Kálmán-tervben még elmaradt intézkedésekkel oldható meg - magyarázta Cséfalvay Zoltán, megnevezve a tömegközlekedést és a gyógyszerkasszát.

Az ugyancsak kedden megfogalmazott OECD-ajánlásokra, amelyek a vagyonadót, a környezetvédelmi adót és a nyugdíjak esetleges megadóztatását vetették fel, az államtitkár úgy reagált, hogy a kormány a tömegközlekedés korszerűsítésére és az önkéntes nyugdíjpénztárak erősítésére kíván koncentrálni. Megerősítette, hogy az egykulcsos adó visszavonást nem tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!