a képzés a kulcs

2019.02.03. 17:35

Csökkennek a regionális különbségek a foglalkoztatásban

Az átlagosnál erőteljesebben bővült az Észak-Magyarország régióban a foglalkoztatottság, ugyanakkor még mindig alacsony az országos átlaghoz képest – hívta fel a figyelmet Csath Magdolna közgazdász az M1-en vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve.

A szakértő kiemelte: az adatokat a végzettség szerint vizsgálva látszik, hogy a felsőfokú végzettségűek foglalkoztatottsági aránya 85,2 százalékos, míg az alapfokú végzettségűeké mintegy 40 százalékos.

Azokban a régiókban, ahol kisebb a foglalkoztatottság, nagyobb az alacsonyabb végzettségűek aránya, ami mutatja, hogy képzéssel és továbbképzéssel növelni lehet a foglalkoztatottságot

- mutatott rá.

Csath Magdolna kifejtette, az alsó és a középfokú végzettségűeknél is emelni kell a képzettségi szintet, valamint a gazdaság szerkezetét tekintve növekednie kell azon ágazatok arányának, amelyekben a munkahelyek igénylik a tudást és lehetővé teszik nagyobb érték előállítását, mert ez javítja a termelékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában