Gazdaság

2014.06.15. 09:50

Demonstráció a 8-ason - Az anyaföld védelme mindannyiunk érdeke

Ajka - A magyar föld megóvása alapozza meg a szuverenitásunkat és a gazdasági fejlődésünket – vélik a szombaton délelőtt tartott demonstráció szervezői. A tüntetők 8-as főút kislődi szakaszánál félpályás útlezárással tiltakoztak a termőföldek külföldiek részére történő értékesítése, illetve az ezt támogató jogszabályok ellen.

Penk Tímea

Jelenleg az országnak körülbelül három megyényi területe van külföldi kézen, és további veszélyeket valószínűsítenek azok a jogszabályváltozások, amelyek az uniós állampolgároknak biztosítják a magyar termőföld szabad vásárlását - nyilatkozta Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke. Az uniós csatlakozáskor rögzített moratórium lejárt, de annak ideje alatt is sok esetben külföldi tulajdonosok vásároltak magyar földet, Magyarországon alapított cégeken keresztül. Az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője, dr. Hossó Andrea közgazdász az arra hívta fel a figyelmet, hogy megszűnik az az ország, amelynek nincs földje, és ha a területek többségét külföldiek uralják, akkor a nemzet elveszti az önrendelkezését is.

Kislődön találkoztak a tüntetők, majd vonultak ki a 8-as főútra

A demonstráció szervezői szerint a lakosság nincs tisztában azzal a veszéllyel, hogy mit jelent a termőföld-vásárlási moratórium feloldása, illetve hogy a földforgalmi törvény nem védi meg a magyar területeket. Nemcsak a törvényi garanciák hiányoznak, hanem a zsebszerződések elleni fellépés is. Ha az országot kiszolgáltatjuk külföldi befektetőknek, akkor lemondunk a szuverenitásról és a gazdasági gyarapodás lehetőségéről – nyilatkozta dr. Hossó Andrea. Tamási Béláné a Gazdatanácsok Szövetsége képviseletében az önellátó élelmiszeripar megteremtésének a fontosságára hívta fel tüntetők és a lakosság figyelmét.

Nyilatkozók: Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke, dr. Hossó Andrea, az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője, Tamási Béláné, Gazdatanácsok Szövetsége képviseletében

 

A demonstráció békésen zajlott, az Ajkai Rendőrkapitányság két járművel vonult ki az érintett útszakaszra és biztosította az utazók épségét.

Félpályás útlezárással demonstráltak a magyar föld védelmében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!