Gazdaság

2012.01.17. 14:06

Drágultak a béren kívüli juttatások

Az idén drágultak a béren kívüli juttatások, január 1-től ugyanis meg kell fizetni utánuk a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást, és bár a juttatási elemek bővültek, a válság miatt nehezen lehet élni az új lehetőségekkel a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég szerint.

MTI

Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers (PwC) igazgatója a System Media Oktató és Tanácsadó Kft. által, vállalkozásoknak szervezett előadásán kedden Budapesten elmondta: a béren kívüli juttatások valóságos terhe 30,94 százalék. A 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 10 százalékos ehót 1,19-1,19-es adóalap után kell a munkáltatónak megfizetni.
   
Az idén béren kívüli juttatásnak minősül a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya), az Erzsébet-utalvány és/vagy munkahelyi étkeztetés, helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, iskolarendszerű képzés, önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári hozzájárulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe történő hozzájárulás, valamint a munkáltató tulajdonában vagy vagyonkezelésében álló üdülő használata.
   
A SZÉP-kártya kerete 450 ezer forint. Ezen belül a szálláshelyé 225 ezer, a vendéglátásé 150 ezer, a rekreációé pedig 75 ezer forint. A juttatás több kifizetőtől is igénybe vehető, ezért a magánszemély nyilatkoztatása szükséges. A PwC igazgatója szerint kevésnek mondható az elfogadóhelyek száma.
   
2011. októbertől az üdülési csekk, az idei év január elsejétől pedig az internethasználat már nem tartozik a béren kívüli juttatások közé.
   
A cafeteria-rendszerben adómentesen juttatható a munkáltató által biztosított ingyenes, vagy kedvezményes számítógép-használat, sporteseményre szóló belépőjegy, összeghatártól függetlenül a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea. Adómentesen adható a magánszemély részére biztosított olyan dolog, vagy szolgáltatás, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásnak hatókörében, a tevékenység ellátásnak feltételeként történik, akkor is, ha nem zárható ki a magáncélú használat. Adómentesen adható a védőoltás is, illetve védőeszközök, baleset és egészségvédelmi eszközök - derült ki az előadás anyagából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!