Gazdaság

2011.10.13. 18:41

Égetés helyett begyűjtik

Balatonalmádi - Egyre többen veszik igénybe a szolgáltató által kínált lehetőséget, és égetés helyett komposztálni küldik a zöldhulladékot.

Németh F. Bernadett

Tíz éve gyűjti a zöldhulladékot a Balatonalmádi Kommunális Kft., mely első tapasztalatait a kampányszerű (tavaszi-őszi) zöldhulladék-gyűjtéssel szerezte.

- A lomtalanításhoz hasonlóan egy adott hétvégén lehetett kihelyezni a zöldhulladékot, amit a következő hétfőtől kezdtünk el gyűjteni. Ezzel a módszerrel átlagban 60-75 kg/év zöldhulladékot tudtunk eltéríteni a lerakótól komposztálásra. A 2010-es évben a változó jogszabályi kötelezettség miatt elkezdtünk kísérletezni a járatban történő folyamatos gyűjtéssel. Ezért Lovas belterületi részén elindítottuk a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést, amit a lakosság kedvezően fogadott, akárcsak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, amit annak idején itt kezdtünk el tesztelni, majd bevezetni. A kezdeti évben az önként csatlakozott ingatlanok 30 százaléka vett részt a szervezett gyűjtésben - mondta Sallai Tibor műszaki igazgató.

A kedvező tapasztalatok hatására a balatonalmádi képviselő-testület is felkérte a kft.-t a két különböző gyűjtési mód tesztelésére. Tavasszal 63 tonna zöldhulladékot gyűjtöttek össze a lakosságtól, amit a füredi komposztálótelepre szállítottak. A következő gyűjtés november 5-6-án lesz.

Április 15-október 15. között kísérleti jelleggel zöldjáratot indítottak, amely a keletkező zöldhulladékot hetente gyűjtötte össze térítésmentesen. A zöldjárat célja a növényi eredetű hulladék elkülönített gyűjtése, amelyet így komposztálásra visznek. A zöldjárat a rendszeres kertgondozás (tavaszi faápolás, kaszálás, összegyűjtött falomb) során keletkezett hulladékot a naptárban meghatározott szerdai napokon, 2011. április 13-tól  2011. október 12-ig hetente egyszer szállítja el a szolgáltató.

- A zöldhulladék elszállításához 14 szállításra jogosító zöld zsákot adunk, amelyeket az ingatlan tulajdonosa ebben az évben szükséglete szerint használhat fel. A szállításra jogosító zöld zsákokat a Balatonalmádi Kommunális Kft. ügyfélszolgálatán lehet átvenni az aktuális negyedéves díj befizetése után. Kérjük, hogy az ágakat, ágnyesedékeket (maximum 5 cm átmérőjű és 1 méter hosszú ágak) nem dróttal kévékbe kötve, a fűkaszálékot, falombokat lezárt zsákokba helyezzék ki az ingatlan elé - mondta Sallai Tibor.

Ha a zöldhulladék közé kommunális hulladék kerül, a kevert anyag komposztálásra alkalmatlanná válik, így a zöldjárat nem szállítja el!

A zöldhulladék gyűjtésnek kedvezőek a tapasztalatai: Lovason a résztvevők aránya idén elérte a 40 százalékot. Balatonalmádiban az állandó lakosságnál az arány 50 százalék, az egész projekt területen 41 százalék, ami az önkéntes részvételi feltétel mellett példaértékű, jegyezte meg a műszaki igazgató.

A két településen eddig 13 gyűjtés volt. Eddig 20 tonna zöldhulladékot gyűjtöttek be a házhoz menő rendszerben, ami átlagosan ingatlanonként 130 kg/év mennyiséget jelent. "Ez igazolja azt a feltevésünket, hogy több hulladékot tudunk ezzel a gyűjtési módszerrel a füredi komposztálótelepre irányítani, mint ha csak a kampányszerűt alkalmaznánk" - összegezte Sallai Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!