Gazdaság

2015.03.08. 11:25

Egy év alatt harmadával több a nagyadós cég

Tavaly összesen 3549 cég neve szerepelt az adóhatóság azon listáján, amelyet azokról a gazdálkodókról tettek közzé, melyeknek adótartozása 180 napon keresztül meghaladta a 100 millió forintot. 2013-hoz képest a tavalyi adat 34 százalékos növekedést jelent.

Tremmer Tamás

Számos társaság neve évek óta olvasható azon a szégyenlistán, amelyen a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégeket hozzák nyilvánosságra. A listán szereplő társaságok adótartozása meghaladja az 1138 milliárd forintot, tájékoztat a feketelista.hu. Többségük felszámolás alatt áll, és csak az eljárás befejezése után kerülhet le onnan. A hátralék behajtására kevés az esély, mert a vállalkozói adóhátralék nagy része a nem működő gazdálkodóknál keletkezett!

A behajthatatlan adótartozást az adóhivatal a végrehajtási jog elévüléséig kezeli. Ezalatt figyelemmel kíséri az adós vagyoni, jövedelmi helyzetét, és amennyiben az változik, ismét intézkedik a behajtásról. Minden esetben vizsgálja a mögöttes felelősökkel szembeni eljárás lehetőségét is; ha a gazdálkodó szervezetnél a végrehajtás eredménytelen, akkor az adóhatóság a mögöttes felelőssel szemben folytat végrehajtási eljárást.

Az elmúlt évtől például a pénzügyőrök is jogot kaptak ingófoglalásra. Több olyan számítástechnikai fejlesztésre is sor került, amely erősíti az adókötelezettség teljesítésének ellenőrzését.

A részletes kimutatásból megállapítható, hogy az ország tizenkilenc megyéje közül tizenháromban tavaly tovább nőtt a nagyadósok tábora. Pest megyében 415 céget pellengérezett ki az adóhivatal, kilencvennel többet, mint előzőleg. Hat megyében javult az adómorál és kevesebb cégnek kellett a nyilvános elmarasztalással szembenéznie. Veszprém megyében mintha beállt volna a számuk. A vizsgált tíz város közül tavaly kilencben emelkedett a 100 millió forintnál több adóval tartozó vállalkozások száma. Veszprémben 2012-ben nyolc nagyadóst tartottak nyilván, egy évvel később hatra csökkent a számuk, tavaly azonban ismét több, kilenc volt belőlük.

A feketelista.hu szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek a névsorát, amelyek a legtöbbször szerepeltek az adóhatóság közzétételeiben. Kiderült: 152 vállalkozás neve az elmúlt öt évben (2010 óta) minden negyedévben, azaz húsz alkalommal szerepelt a listákon azért, mert tartozásuk ezalatt mindig 100 millió forint feletti volt! A „bérelt" helyek több mint felét – nyolcvankettőt – fővárosi cégek foglalták le maguknak. A kétes körűek társaságába egyetlen megyeiként a sümegi EDILMAT Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is bekerült. Arról viszont, hogy ez a 152 cég milyen összegű adóval tartozik, az adóhivatal nem adhat ki információt, annyi hozható nyilvánosságra a jogszabály szerint, hogy ez meghaladja a 100 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!