Gazdaság

2014.07.02. 09:11

Egy kézben a kéményseprés

Megyei körkép – A rezsicsökkentés a kéményseprő-ipari közszolgáltatás árait mérsékelte, a költségek azonban nem csökkentek, így többen felhagytak a tevékenységgel. Megyénkben jelenleg kizárólag a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. végez ilyen szolgáltatást, a rentábilis működtetéshez azonban kompenzációt várnak.

Tremmer Tamás

Közel két évtized után a kéményseprés területén is elindult az egységesítésre való törekvés, ennek nyomán 2013. január 1-től új jogi szabályozás lépett életbe, amely egységes elnevezésű kéménytípusokat, valamint ezekhez rendelt egységes munkaráfordításokat határoz meg, mondta el lapunknak „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, dr. Temesvári Balázs.

E területen a rezsicsökkentés 2013. július 1-től lépett hatályba, ami - a 2012. évben alkalmazott eltérő kéménytípus és díjszámítás miatt - egyes kémények esetében változó arányú árbevétel kiesést eredményezett. Az ellenőrzési alkalmak csökkenése szintén mérsékelte az árbevételt.

Veszprém megye területén 2013. végéig öt szolgáltató látta el a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást - ebből három magán-, kettő pedig önkormányzati tulajdonú volt –, e gazdasági társaságok konzorciumba tömörülve látták el feladatukat. A rezsicsökkentés nyomán kialakult helyzetben a konzorcium tagjai nem tudták vállalni a további működést és felhagytak a közfeladat ellátásával. Veszprém Megyei Jogú Város közgyűlése – törvényi előírásnak megfelelően - 2014. január 1-től a továbbiakban a VKSZ Zrt-t jelölte ki a közfeladat kizárólagos ellátására.

Dr. Temesvári Balázs hangsúlyozta, a cégnél minden rendelkezésére áll a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásához, amely a megye területén tervezett és folyamatos. A megyében eddig szolgáltató gazdasági társaságok eszköz- és emberállományát integrálták a “VKSZ” Zrt-be. Az ellátási területükhöz 220 település, közel 120 000 ingatlan és 147 600 kémény (126 000 használatban lévő, 21 200 tartalék) tartozik. A közszolgáltatást jelenleg 42 emberük végzi. A kéményseprők személyében nem volt változás, ugyanazok látják el a feladatokat, akiket a lakosság eddig már megismerhetett.

A hatékonyság növelése érdekében szükségessé vált a szolgáltatás személyi és műszaki feltételeinek átszervezése, ezt most végzik. A 2014. évi üzleti tervben szereplő számokat alapul véve a tevékenység ellátásához szükséges fedezet egy része még függő tételként szerepel. Ezt az összeget várhatóan mérséklik a belső költségcsökkentési folyamatokkal. Ugyanakkor jelezte, az előzetes számítások szerint a rentábilis működéshez - akárcsak más szolgáltatóknál – kompenzációra lesz szükség. Ennek előkészítését a Belügyminisztérium már végzi.

 

A kéményseprők aggódnak

A szolgáltató cégek várják a kormánydöntést az esetleges pénzügyi kompenzációról, nyilatkozta Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke. Tájékoztatása szerint a megyei jogú városok önkormányzatai – miután jelenlegi anyagi helyzetükben képtelenek a kéményseprő cégek kompenzációjára – felvették a kapcsolatot a Belügyminisztériummal. Információjuk szerint a tárca a helyhatóságokkal együtt helyzetfelmérést végez arról, hogy a szolgáltatók milyen bevételkiesést szenvedtek el. Ennek alapján várható valamilyen kormánydöntés az esetleges pénzügyi kompenzációról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!