Gazdaság

2015.08.19. 08:14

Egy különleges rendeltetésű vadászterület üzemeltetését vette át a tavasz folyamán a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatósága április 24-től az erdőgazdálkodási mellett vadgazdálkodási feladatokat is ellátja a megyehatáron található 10097 hektár nagyságú vadászterületen, tájékoztatott Vezsenyi Imre vadgazdálkodási osztályvezető.

Tremmer Tamás

Az itt korábban vadgazdálkodást folytató (Orion Vadásztársaság, a szerk.) saját döntése alapján a 2015/2016. vadászati évre felmondta az erdőgazdasággal a vadászati jog gyakorlása érdekében kötött haszonbérleti szerződését. A megtartott földtulajdonosi közgyűlés határozata alapján a vadgazdálkodási feladatokat a vadgazdálkodási üzemterv lejártáig a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. gyakorolja a vadászterületen.

A váratlan döntés komoly feladatok elé állította az erdőgazdaságot, de tekintettel az uzsai erdészeti igazgatóság közismert vadászati múltjára és a jól képzett szakszemélyzetre, a kialakult helyzet nem okozott fennakadást a feladatok elvégzésében. A vadgazdálkodás mellett az élőhely és vadállomány védelmi feladatok ellátására is ügyelnek. A rendőrséggel kötött együttműködési szerződésnek köszönhetően gyakoriak a közös járőrözések, melyek jelentős mértékben visszaszorították a nem kívánatos vadászati tevékenységet.

Mivel mind az öt vadászható nagyvadfaj megtalálható a területen ezért a vadgazdálkodási feladatok is sokrétűek. Tekintettel arra, hogy különleges rendeltetésű vadászterületről van szó, ez nagyban meghatározza a vadgazdálkodás kereteit. Az erdőgazdaság feltett szándéka, hogy az egykoron nagyon komoly vadászati eredményekkel bíró terület újra a régi legyen. Ennek érdekében már tavasszal vadföld gazdálkodási programot indítottak. A vadászati hatóság előírása szerint évi 540 körüli a kilőhető nagyvad száma, amit az eredményes vadgazdálkodást követően szeretnének növelni. A szeptemberben kezdődő szarvasbőgési előkészületek már javában zajlanak. A vadföldek által biztosított táplálék mellett kiegészítő táplálékként komoly mennyiségű lédús takarmányt biztosítanak vadállomány részére. Megkezdett munkájukat a vadásztársadalom is értékeli, egyre nő az érdeklődés a vadászati lehetőségeik iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!