akár több állásban is

2018.08.22. 17:30

Egyetem és munka egyszerre – Veszprém megyében is sokan dolgoznak tanulmányaik mellett

Fontos a fejlődési lehetőség, a motiváció és a rugalmas munkaidő a fiatalok szerint, akik tanulmányaik mellett munkát is vállalnak. Utánajártunk, milyen céllal és milyen körülmények között vállalnak ma munkát a hallgatók.

Leitner Vera, Laskovics Márió

Az irodai munkák is egyre felkapottabbak

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Jövőbeni tervei között egy kocsi is szerepel

A veszprémi Smidhoffer Kíra elmondta, jelenleg a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója, s már tizenhat éves kora óta dolgozik.

– Akkor még csak nyáron végeztem diákmunkát, három éve, tizennyolc éves korom óta folyamatosan egy veszprémi telephellyel rendelkező cég hibabejelentő vevőszolgálatán dolgozom. Eddig háromféle munkát próbáltam ki: kereskedelmi, vendéglátó jellegűt és a jelenlegi vevőszolgálatot. Bevételem nagy részét idáig inkább szórakozásra költöttem, de sikerült már komolyabb laptopot és telefont is vásárolnom belőle. Szerencsére az egyetemi tandíjat a szüleim fizetik, így a bevételből könnyű félretenni – mesélte Kíra, aki hozzátette, jövőbeni tervei között egy kocsi is szerepel, így most a mindennapi kisebb-nagyobb kiadások mellett arra szeretne gyűjteni.

Smidhoffer Kíra szerint diákként a legfontosabb egy munkahelyben, hogy a munkáltató rugalmasan álljon a beosztáshoz, hiszen a tan­órák, egyetemi előadások miatt nehéz lenne összehangolni a tanulmányokkal egy folyamatos napi nyolcórás műszakot
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Szerintem diákként a legfontosabb egy munkahelyben, hogy a munkáltató rugalmasan álljon a beosztáshoz, hiszen a tanórák, egyetemi előadások miatt nehéz lenne összehangolni a tanulmányokkal egy folyamatos napi nyolcórás műszakot. Illetve legyen fiatalos a társaság, mivel a könnyű beilleszkedés nemcsak abban segít, hogy szívesebben járjunk be dolgozni, hanem abban is, hogy eleve gyakrabban menjünk, több órát vállaljunk – véli Smidhoffer Kíra.

Már 2012-ben párhuzamosan dolgozott és tanult

A pápai, harmincegy éves Léránt Gábor felsőfokú tanulmányait 2013-ban fejezte be, azóta dolgozik testnevelő és kollégiumi nevelőtanár pozícióban. Korábban versenyszerűen kosárlabdázott, s ennek függvényében választott felsőoktatási intézményt. Tanulmányai végéhez közeledve kereste meg nevelőegyesülete, hogy vállaljon feladatot az utánpótlás-nevelésben, és ő szívesen igent mondott. Így már 2012-ben párhuzamosan dolgozott és tanult. Mint mondja, szeret gyerekekkel foglalkozni, fejlődésüket szolgálni. Szeptembertől a tanulás ismételten része lesz dolgos mindennapjainak, ugyanis felvételt nyert a Testnevelési Egyetem szakedzői mesterképzésére. Szakmai fejlődése szempontjából felvételizett. Van tapasztalata a diákmunkáról. Középiskolásként nyaranta a mezőgazdaságban dolgozott, öntözőberendezést telepítettek kukoricaföldekre. Főiskolásként egy évet passziváltatott, és kipróbálta magát a vendéglátásban, London étterem alkalmazottjaként.

Gábornak van egy hároméves kisfia, bevétele felét hazaadja a családjának, a rezsi és a mindennapi megélhetési cikkek fedezésére. A fizetésének egynegyede megy megtakarításba, a többit pedig utazásra, rekreációra költi. Nagy anyagi forrást igénylő s régóta dédelgetett terve az autójának újabb típusra cserélése, távlati terve lakásfelújítás, vagy pedig családi házba költözés, azonban ehhez jó sok évet kell még dolgoznia.

Léránt Gábor a Pápai Kosárlabda Club U14-es csapatával (jobbra)
Fotó: Léránt Gábor

– Mivel jelenleg három munkahelyen dolgozom, ezért számomra a legfontosabb az lenne, hogyha egyedül csak a hivatásomból, tehát a kosárlabda-edzősködésből tudnánk a családommal megélni. Az ideális munkahely számomra olyan, ahol motivált lehetek, vannak fejlődési lehetőségek, anyagilag és tanulásban is, illetve hogy egy olyan közösség része legyek, melynek tagjai tudják, mit jelent csapatban dolgozni, tenni és áldozatokat hozni a közös célért – véli Léránt Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!