Gazdaság

2014.02.13. 19:15

Együtt a minőségért - Remek partnerre talált a kamara és az egyesület

Együttműködik a jövőben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület.

Varga Ibolya

A tájékoztatón dr. Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a vidékfejlesztésben rejlő lehetőségeket ismertette, azt szeretné, ha mindenki jobban megismerné, mire képesek az itt élő emberek.

Dr. Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke elmondta: az egyesület 2008-ban alakult, százhuszonnyolc taggal, akik hatvan településen és öt járásban élnek és dolgoznak. Az előző, 2007-től 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban 456 pályázaton 2,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

Szabados Zsuzsa, az egyesület munkaszervezetének vezetője mutatta be az új védjegyet, amelynek egyik része az Európai Uniót, a másik a Balaton-felvidéket jelképezi. Ezt olyan élemiszerek és kézműves termékek nyerhetik el, amelyek először itthon, majd a nemzetközi piacon képviselhetik méltóképpen a magyar vidéket. Májusra Balatonakaliban elkészül egy új szupermarket, amelyben saját polcokat kapnak az egyesület területéről származó élelmiszerek és kézműves termékek, ide még lehet jelentkezni.

Sövényházi Balázs, dr. Radovits Tibor és dr. Rédei Zsolt a tájékoztatón, előttük az új védjegy (Fotó: Penovác Károly)

Sövényházi Balázs, a NAK mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős megyei alelnöke bemutatta azt a kezdeményezést, amelyben a környéken lakó embereket vonják be a hagyományok ápolásába, a háztáji és kisüzemi állattartásba, növénytermesztésbe és élelmiszerek előállításába. A közeljövőben már Veszprémben is lehet majd kapni ezeket a termékeket és mind jobban kiveszik a részüket a helyi gazdák a közétkeztetés alapanyagokkal való ellátásából. Sokat tettek azért, hogy újra tartsanak sertéseket a falvakban és fel is dolgozzák a húsukat.

Benedek Zsuzsanna, a Pannon Egyetem Georgikon kar munkatársa a Pannon háztáji sertésprogramot ismertette, amelyben hat egyetemi tanszék vesz részt és már a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy életképes. Ebben olyan fajtákat nevelnek, amelyek kifejezetten a kisüzemekben érzik jól magukat, vágópontokat hoznak létre és maguk dolgozzák fel a vevők igényeinek megfelelő szintig az állataik húsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!