Gazdaság

2011.04.19. 05:26

Élelmiszer-lavina mint mentőöv

Somlószőlős - Az Élelmiszer-lavina önkormányzati pályázatának idei nyertesei között van olyan kistelepülés is, ahol a pályázatnak köszönhetően vetőmaghoz juthatnak a rászorulók.

Tóth B. Zsuzsa

Idén tizennégy község rászorulói részesülnek a svájci székhelyű agrárvállalat, a Syngenta által felajánlott vetőmag- és növényvédőszer-csomagból. A pályázat lebonyolításáért és koordinálásáért felelős Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta immár negyedik éve működik együtt annak érdekében, hogy segítsen. A "Hal helyett hálót" elnevezésű program célja, hogy segítséget adjon az ország szegényebb térségeiben, ahol az embereknek a napi betevő előteremtése is mindennapos gondot jelent. A lakosság saját erőből, saját területen tudja megtermelni az alapélelmiszereket.

A program hosszú távú célja a gazdálkodási kedv széles körű visszaállítása a vidéki falvakban, így nemcsak finomabb és egészségesebb étel kerülhet a rászorulók asztalára, hanem a családi költségvetés egy jelentős része is felszabadul. A pályázaton megyénkből csak Somlószőlős szerepelt sikerrel, a vetőmagok és növényvédő szerek néhány napon belül eljutnak a nyerteshez. A támogatásban elsősorban munkanélküliek családjai, egyedülálló szülők, nagycsaládosok, nyugdíjasok és megváltozott munkaképességűek részesülnek.

 


 
A megtermelt élelmiszereket többek között az önkormányzati konyhákon, napköziken keresztül vagy nyersanyag formájában juttatják el a kedvezményezettekhez. A támogatásban elsősorban munkanélküliek családjai, egyedülálló szülők, nagycsaládosok, nyugdíjasok és megváltozott munkaképességűek részesülnek.
A felajánlott vetőmagból növényvédő szer segítségével előállított élelmiszerből tartós élelmiszerek is készülnek. Az így előállított élelmiszercsomagok karácsony előtt, szintén a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutnak el a rászorulókhoz. Az Élelmiszer-lavina jótékonysági akció eredményeként tavaly 25 millió forint értékű tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárában.
A tárgyalások már elkezdődtek a programba bevont partnerekkel, így idén még több hátrányos helyzetű emberhez juthat el az élelmiszer-támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!