Gazdaság

2009.07.20. 02:28

Elindulhat a második

Siófok - Pozitív fejlemény történt a második számú, a Fonyód és Badacsony között közlekedő balatoni komp ügyében. A szakmapolitikai egyeztetések eredményeként ugyanis a közlekedési tárca támogatja a komp előkészítésének megkezdését.

Kiss Nikolett

Több éve húzódik a második számú balatoni átkelő kérdésének az ügye. Úgy tűnik, a legutóbbi egyeztetések hatására pozitív irányba mozdulhat el a történet. 

A probléma eddig az volt, hogy nem tudták egyértelműen eldönteni: inkább turisztikai vagy közlekedési projekt-e a komp. Eddig a turizmus volt túlsúlyban, de most már a szaktárca is elfogadja közlekedési projektnek. 

Molnár Gábor,
a Balatoni Integrációs Kht. vezetője elmondta: ez azért jó, mert így egy helyről, uniós pénzből, a közlekedési operatív programból finanszírozható a projekt, míg a turisztikai besorolás esetén négy helyről, a régióktól és a közlekedési pénzekből kellett volna összeszedni az összeget, ez pedig csak nagyon nehezen lett volna kivitelezhető. 

A gyakorlatban egyébként az ügy úgy néz ki, hogy július végéig a balatoni hajózási társaságnak be kell adnia egy pályázatot, a közlekedési operatív program zsűrije pedig augusztusban hoz döntést. 

Ha az elbírálás pozitív, akkor indulhat az előkészítés. Ehhez megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés, különböző vizsgálatok is szükségeltetnek, s ha ennek az eredménye is pozitív, akkor döntenek a további tervekről. 

A konkrét kivitelezés finanszírozásáról, ha minden a tervek szerint halad, akkor 2010. második felében már meg- születhet a döntés. 

Dr. Suchman Tamás
elnök szerint egyébként ezzel sok tízezer autóval lehetne mentesíteni a partot, s turisztikai és környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos lenne a második számú komp léte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!