Gazdaság

2014.03.09. 16:05

Ellenőrzési útmutató

Veszprém - Az idén várható ellenőrzések volt az elsődleges témája a tájékoztatónak, melyet ezúttal a vámigazgatóságon tartottak meg.

Varga Ibolya

Stark Attila pénzügyőr alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága vezetőjeként elmondta, az általa vezetett szervezet a tavalyi évben meghatározott feladatait a törvényes keretek között, maradéktalanul, az elvárt szakmai színvonalon hajtotta végre. Az év elején a környezetvédelmi termékdíj, energiaadó, népegészségügyi termékadó adóztatási feladatait átadták az adóigazgatóságnak.Ugyanakkor a vám utólagos ellenőrzési feladatokat megyei vám- és pénzügyőri igazgatósági hatáskörbe utalták. Részt vettek az úgynevezett operatív ellenőrzési feladatokban, melyek a számla-, nyugtadási kötelezettség, az árueredet, valamint a foglalkoztatás szabályainak betartására irányuló ellenőrzéseket jelenti. Tavaly megszűnt a Házgyári úton lévő vámudvar, de újabb feladatokat kaptak a trafiktörvény hatályba lépésével együtt.

Az exportforgalmuk négy százalékkal haladta meg a 2012. évit, összesen 8 984 exporteljárást bonyolítottak le a megyében. Az importforgalmi adatokat vizsgálva 13 százalékos csökkenést tapasztaltak. Ez egy jól körülhatárolható gazdálkodói kör elvándorlásának tudható be. Ennek ellenére is négyezer-hatszázhatvanhat import vámeljárást kezdeményeztek náluk. A gépjárművek belföldi forgalomba helyezését megelőző regisztrációs adóigazgatási eljárások száma 19 százalékkal emelkedett, 3362 gépjárművel foglalkoztak. A beszedett jövedéki adó elérte a 764 millió forintot, nagyságrendekkel, huszonhétszeresen haladta meg a tervezett összeget. A terv: 28 millió forint volt. Ennek az az oka, hogy a tavalyi évben két jövedéki adót fizető alany helyezte át székhelyét Veszprém megyébe, így az ehhez kapcsolódó adóztatási feladatok a megyei igazgatósághoz kerültek. Az idei évben is alkalmazzák azt a kockázatelemző rendszert, mely kiválasztja az ellenőrzendő cégeket, amellett a jövőben is együttműködnek az adó-, valmint a bűnügyi igazgatósággal.

Dégi Zoltán megyei adóigazgató foglalja össze az előírásokat, mellette Stark Attila vámigazgató (Fotó: Penovác Károly)

 

Dégi Zoltán a megyei állami adóigazgatóság első számú vezetője elmondta: az ellenőrzéseket megelőző kiválasztás során a NAV különös figyelmet fordít idén a székhelyüket és tulajdonosaikat megváltoztató cégekre, valamint azokra a vállalkozásokra, amelyeknek adóbevallási szokásai, vagy az azokban szereplő összegek hirtelen megváltoznak, esetleg a bevallás elmarad. Az adóellenőröknek egyre több adat áll rendelkezésükre az adócsalások feltárására, hiszen idén a világháló jelentette egyre növekvő adattömeg és az általános forgalmi adó (áfa) elemzése mellett az online pénztárgépektől is jelentős adathalmazhoz jut a hatóság. Ezek alapján az informatikusok, adóellenőrök kimondott feladata, hogy újabb és újabb visszaélési sémákat tárjanak fel. Céljuk, hogy a jogkövető magatartás elterjedése következtében egyre többen tegyenek eleget az adózási előírásoknak. Idén is igyekeznek az áru útját végigkísérni a termelőtől a végfelhasználóig, termelési, valamint kereskedelmi ciklusokra, termékpályákra specializáltan ellenőrizni az áfacsalások kiszűrése érdekében. A hatóság ágazatspecifikus akciókat, és az azonos vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó társaságok együttes vizsgálatát is elvégzi. Fokozottan ellenőrzik a cégtemetőket, melyek adófizetés elkerülésére alapultak, és a jelentős támogatással finanszírozott beruházásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!