Gazdaság

2016.12.12. 18:01

Elszálltak az árak - Gondban a területvásárlás előtt álló balatoni borászok

Paloznak – Egyre nehezebben jutnak művelhető területhez a borászatok a Balaton-felvidéken, miután a tóra néző szőlőültetvények tulajdonosai nyaralóövezeti árat szeretnének kapni ingatlanaik után.

Marton Attila

Az egyik paloznaki borászat tulajdonosa, Homola Szabolcs szerint a gondok előidézője, hogy a szabályozás jelenleg lehetővé teszi a Balaton-felvidéki falvak külterületein, hogy – bizonyos feltételek teljesülése esetén – építkezzenek a tulajdonosok a telekre, ez növeli a terület eladhatóságát, ám a pincészeteknek szinte lehetetlenné teszi a területek vásárlását. – A borászoknak egybefüggő, nagyobb területen gazdaságos a szőlőművelés, ám a birtoktesteket elválasztó nadrágszíjtelkek tulajdonosai sokszor a piacinál csak magasabb áron válnának meg területeiktől, miközben több közülük jelenleg is parlagon hever – magyarázza Homola Szabolcs. A hirdetések között munkatársunk is talált olyan tópanorámás szőlőterületet, ahol a birtokméret lehetővé teszi, hogy leendő tulajdonosa akár egy száz négyzetméteres épületet húzzon fel rá.

A telek hektáronkénti ára mintegy harmincötmillió forintra rúgott – ez a borászatok számára kigazdálkodhatatlanul nagy összeg. A Balaton-törvény szerint a kertgazdasági területeken (korábban zártkertek) a legkisebb beépíthető telek nagysága 2000 négyzetméter – helyi terv esetén akár 1500 négyzetméter –, míg a védett természeti területekbe tartozó telkek esetén 2700 négyzetméter. A szabályozás szerint a területek három százaléka építhető be.

Czeglédy Ákos paloznaki polgármester szerint a szigorú helyi szabályok hozhatnak változást Fotó: Pesthy Márton

Az önkormányzatoknak is az az érdeke, hogy ne gondozatlan parcellák, hanem megművelt területek övezzék a településeket, vélekedik Czeglédy Ákos paloznaki polgármester, aki szerint a kárpótlási rendszer hibái is hozzájárultak a mai helyzethez. – Néhány száz négyzetméteres területek kerültek egy-egy tulajdonoshoz, amelyek az évek során még többfelé aprózódtak – hívja fel a figyelmet a településvezető. A tulajdonosok most abban bíznak, hogy az önkormányzat belterületté nyilvánítja a területeket, ám a paloznaki rendezési tervbe éppen azt foglalták a közelmúltban, hogy nem tesznek ilyet. A polgármester szerint megoldást a szigorú helyi szabályozások, és állami beavatkozás hozhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!