Nincs elég szakember

2018.02.15. 07:00

Eltérő stratégiával oldanák meg a munkaerőhiányt

Az áfacsökkentések révén magasabb bért fizethetnek a vendéglátóhelyek az alkalmazottaknak, a munkaerőhiány azonban továbbra is nagymértékben sújtja az ágazatot.

Marton Attila

Németh Bendegúz 12. osztályos szakácstanuló ételkészítési gyakorlaton a veszprémi SÉF iskolában Fotó: Pesthy Márton

A munkaerőhiány az utóbbi három évben egyre súlyosabban érinti a szektort, ami a gyakorlatban azt jelenti, a meghirdetett állásokra alig akad jelentkező, hangsúlyozta Pressing Zsolt balatonalmádi étteremtulajdonos. Hozzátette, a nyári szezonra kisegítő munkákra diákszövetkezeteken keresztül tudtak munka-erőt szerezni, azonban a szakmunkára jóval nehezebb embert találni. A környező térségből ez szinte lehetetlen, ezért az ország távoli vidékeiről csábítottak munkaerőt az étterembe. A munkaerőhiány a vendéglátás minden területét érinti a szakmunkáktól kezdve a kevés szakképzettséget igénylő állásokig. Utóbbiakra, például mosogató vagy konyhai kisegítő pozíciókra is szívesen alkalmaznának pályakezdőket is, de szinte nincs jelentkező. Pressing Zsolt tapasztalata szerint sokan lenézik ezeket a munkákat, és nem is akarják elvégezni azokat.

Németh Bendegúz 12. osztályos szakácstanuló ételkészítési gyakorlaton a veszprémi SÉF iskolában Fotó: Pesthy Márton

A munkaerőhiány másik oka a külföldre vándorlás, bár ez Pressing Zsolt szerint elsősorban a szakképzettekre jellemző. A munkaerőhiány enyhítésére az egyik lehetőség a béremelés, amire az áfacsökkentések után több lehetőségük van a vendéglátóhelyeknek. Az étteremtulajdonos ki-emelte, a 2017-es áfacsökkentés érezhetően megnövelte a vendéglátóhelyeken a bevételt, az almádi étteremben ezt lényegében bérfejlesztésre fordították. Az idei újabb, 18-ról 5 százalékra történő áfacsökkentés tovább javíthatja az ágazat helyzetét, ami a bérekben is megmutatkozhat. A gazdaságos üzemeltetés, valamint a munkaerő megtartása és hazacsábítása – amelyhez még magasabb fizetésekre lehet szükség – érdekében azonban Pressing Zsolt szerint a következő években emelkedhetnek az éttermi szolgáltatások árai.

Ódor Borbála, egy csopaki családi étterem üzletvezetője úgy vélte, a fiatalok közül sokan nincsenek pontosan tisztában azzal, mivel jár a munka

a vendéglátásban. – A nyári munkára érkező diákok vagy a pályakezdők közül többen azt hiszik, hogy egy Balaton-parti étterem a bulizásról, és nem a munkáról szól, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnének – húzta alá.

A korábbi kellemetlen tapasztalatok után az éttermükben már az a legfontosabb szempont új munkaerő toborzásakor, hogy a jelentkező akarjon a vendéglátásban dolgozni. A munkaerőhiány kapcsán úgy vélte, a béremelések hozzájárulhatnak a problémák mérsékléséhez, de legalább ilyen fontos lenne az üzletvezető szerint, hogy az alkalmazott ne érezze feszélyezve magát a munkahelyen, és családias hangulatban dolgozhasson. A csopaki étteremben a tavalyi tapasztalatokból kiindulva már jóval a szezon kezdete előtt elkezdenek munkaerőt keresni, mert tavaly is nagyon hosszú ideig tartott megfelelő szakembereket találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!