Gazdaság

2017.03.16. 20:05

Épül, szépül a ház? Ha elfogy a pénz, csak az eladó tábla marad

Veszprém - Egyre több családi házat és társasházat kezdenek építeni, de vajon mennyit fejeznek be?

Piltman-Horváth Barbara

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) köszönhetően nyakra-főre érik egymást az építkezések. Hol családi ház alapjait rakják le, hol régi épületeket rombolnak le majdani luxus apartaman lakások reményében. A legtöbb persze szépen el is készül, és alig várják a tulajdonosok, hogy birtokba vegyék az újdonsült családi fészket, a trendin berendezett bútorokkal.

A régi időkhöz képest sok minden változott. Anyósomék még beköltözhettek az építés alatt álló házba, csak legyen hol főzni, mosakodni és aludni. Egy szobában éltek, amíg el nem készült a ház többi része. Ma már ennél jóval nehezebb lakhatási engedélyt szerezni, már ha az építkezés eljut odáig, hogy legyen hová beköltözni. Megyénkben is elszaporodtak az építkezések, ugyanakkor gyarapodnak a kerítésre erősített eladó táblák is. A kormányhivatalt kérdeztem, tudják-e követni a kiadott építési engedélyeket, van-e bármilyen kötelezettsége az építtetőnek. - Tavaly Veszprém megyében az építésügyi hatóságok 154 engedélyt adtak ki egylakásos házakra, két vagy több lakásos lakóházakra pedig 370-et - válaszolta az építésügyi osztály.

- Az építési engedély három évig hatályos, azaz az építtető a határozat jogerőssé és végrehajthatóvá válásától számított három éven belül kezdhet építkezni. Ezt követően öt éven belül kell befejezni az építkezést. Az engedély hatálya meghosszabbítható kétszer egy évre. Amíg az építkezést nem kezdték meg, az engedélyt kiadó építésügyi hatóságnak nincs jogszabályi kötelezettsége annak tekintetében, hogy élnek-e a megszerzett építési joggal.

Bár nagy lendülettel álltak neki a régi veszprémi nyomda lerombolásának, most nagy a csend Fotó: Penovác Károly

Mindenesetre érdekes látni, ahogy az ember sétál, hogy az utcában felváltva érik egymást az építés alatt lévő, a kész, és az eladósorban álló házak. A társasházak is bajban vannak, több olvasónk jelezte például, hogy bár nagy lendülettel álltak neki a régi nyomda lerombolásának, a 2017 nyarára ígért társasház környezetében, most nagy a csend. Sem gépek, sem munkások nem járnak a környéken, csak a félig ledöntött épület maradt.

Az építkezéssel kapcsolatban kerestük a beruházó, értékesítő kft. ügyvezető igazgatóját, asszisztense jelezte, e-mailben tegyük fel kérdéseinket. Amint kapunk válaszokat, közöljük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!