Gazdaság

2006.07.05. 02:29

Épülő kerékpárút

A Veszprémi kistérségben működő Bakony-Balaton Turisztikai Egyesület kezdeményezése a térségben már régóta dédelgetett tervet karolt fel a Nagyvázsony ...

Mórocz Zsolt

A Veszprémi kistérségben működő Bakony-Balaton Turisztikai Egyesület kezdeményezése a térségben már régóta dédelgetett tervet karolt fel a Nagyvázsony- Veszprém települések közötti útszakasz kerékpározhatóvá tételével. Bonyhádi Szilvia, az egyesület elnöke elmondta a kerékpárút tíz kistérségen belüli település összeköttetése mellett közvetlen kapcsolatot teremt az Ajka-Veszprém közötti, tervezési szakaszban lévő kerékpárúttal, valamint a balatoni bringakörúttal. Ez a jelenleg is zajló országos kerékpárút-hálózat tervezésében azt jelenti, hogy a Duna menti kerékpárút a veszprémi kistérséget is érintve csatlakozna a Balatonhoz. A társulás által támogatott tanulmányterv eredménye egy olyan nyomvonal, mely minden érintett (önkormányzatok, erdészet, nemzeti park, földtulajdonosok, közútkezelő) által egyeztetett útvonalat határoz meg. Ez feltétele a későbbiekben pályázat útján elkészítendő engedélyezési és kiviteli terveknek.A megálmodói szerint azonban ez a kerékpárút nem csak egy lesz a sok közül egyediségét az egyesület által kitalált tematika adja. Az egymás mellett élő kultúrák, a sváb hagyományok és magyar betyárlegendák felelevenítését tervezik az útvonal mentén. Interaktív pihenőhelyek kialakításával, még élő mesterségek, gasztronómiai különlegességek bemutatásával, valamint a térségi rendezvények összehangolásával jelenítik meg a térség egyedi arcát. Bonyhádi Szilvia elmondása alapján a kerékpárút mentén infopontokat állítanak fel, ahol a szálláshelyekről, étkezési lehetőségekről, látnivalókról, elsősegély- és szervizszolgáltatásokról tájékozódhatnak a kerékpározók.Az elnök szerint a társulás döntése példaértékű, hiszen egyhangúlag támogatott egy olyan civil kezdeményezést, mely a húsz kistérségi település közül közvetlenül csak tízet érint. Ez is jelzi a kistérségi települések összefogását, a kistérségi identitástudat megerősödését. A kerékpárúttal kapcsolatos konkrét munkák már nyáron elkezdődnek hamarosan elkezdődik a pályázat kiírása, a tanulmányterv elkészítése. Terveik szerint a következő pénzügyi periódusban tudnának pályázni uniós forrásra is, hogy legyen pénz a kiviteli tervek elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!