Gazdaság

2011.06.02. 10:33

Erős kamarák, erős gazdaság

Mór - Erős kamara nélkül a gazdaság is gyenge - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint akár sikeresek is lehetünk.

Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon sokszor élesen szemben áll az, amit gondolunk magunkról, és az, amilyenek valójában vagyunk - e meglepő szavakkal kezdte helyzetelemzését Parragh László. - Egy, a  kis- és középvállalkozói (kkv) szektort elemző kutatásunkból az derült ki, hogy nálunk a kkv-szektor lényegesen több embert foglalkoztat, mint Európában, amiből az is következik, hogy e szektornak lényegesen alacsonyabb a termelékenysége, mint uniós versenytársainak. Kiderült az is, hogy Magyarországon  2004 óta semmivel nem bővült e körben a foglalkoztatás, miközben az EU-ban ez 12 százalékkal emelkedett. Ennek fényében nem kell csodálkozni azon a makrogazdasági összefüggésen, amit naponta tapasztalhatunk, hogy rendkívül alacsony a hazai foglalkoztatás, és hogy 5 év alatt nem tudtunk elmozdulni, miközben Lengyelország és Szlovákia 68 százalékkal tudta bővíteni a foglalkoztatását - mutatott rá.
 
- Jó jel viszont - fogalmazott-, hogy a változások elkezdődtek. Az említett tanulmányból az is kiderült, hogy  a magyar kkv-k hatékonysága az uniós átlaghoz képest lényegesen nőtt   az uniós átlag 14, nálunk 50 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy elkezdődött egy erőteljes felzárkózás, bár azt is tudni kell, hogy  a magyar középvállalati kör alapvetően már nem magyar.

 


 
- Azt, hogy gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, sokszor megfogalmaztuk. Talán kissé sarkosabban, mint a kamarától várható lett volna, de olyan rossz vágányokon haladtunk, hogy nem tűrhettük, kénytelenek voltunk megszólalni. Most olyan megállapodásokat kötöttünk, és olyan lépések történtek, amelyek jó irányba fordították el a dolgokat. A szakképzésben a kamara megállapodott a kormányzattal arról, hogy egy olyan rendszert építünk ki, amelyik sokkal hatékonyabb lesz a mainál - hangsúlyozta.

A kamara  nagyon fontosnak tartja az adminisztráció csökkentését és a strukturális reformok végrehajtását. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság jobban fejlődjön, erősebb legyen, szükség van egy erős kamarára. Nemcsak szakképzésben, de a vállalati folyamatok felügyeletében is, erre pedig nincs más út, mint az automatikus, pontosabban a kötelezettségen alapuló kamarai tagságot jelentő európai kontinentális modell. Bármennyire is idegen a magyar vállalkozói mentalitástól a "kötelező", a "muszáj", nem fogjuk tudni ezt a kérdést megkerülni - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!