Gazdaság

2014.07.30. 17:35

Erősen támad a kór

Megyei körkép - Az enyhe tél és a csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak is, ráadásul új betegség is megjelent.

Varga Ibolya

Mint arról korábban is beszámoltunk: már a megyében, pontosabban Badacsonyban is megjelent a szőlő egyik legveszélyesebb betegsége, az aranyszínű sárgaság fitoplazma, melynek a vektora az amerikai kabóca. A kór ellen ma még nem tudnak megbízható szert ajánlani és sokan nem látták a terjesztő rovart sem, de mégis kötelező védekezni ellene, ugyanis enélkül a szőlők olyan mérvű pusztulását is okozhatja a kór, mint hajdan a filoxéra.

A megye négy borvidékén azonban jelenleg az erős lisztharmat-fertőzés okoz gondot. Árkovics József egész életében szőlészkedett, az alapvető fogásokat a nagypapájától tanulta el. Oroszlánrésze van a sólyi kertbarátok körének megalakulásában és több éven keresztül vezette is a társaságot. Meglátása szerint szinte lehetetlen megvédeni a szőlőt a lisztharmattól. Az esős idő, a párás reggelek nagyon kedveznek az elterjedésének. Ismer olyan gazdákat, akik szinte folyamatosan permeteznek és mégis található fertőzött növény a területükön. Számításai szerint a betegség mintegy harminc százalékos terméskiesést okoz az a szőlészeknek és borászoknak. Az köztudott ugyanis, hogy jó minőségű bort csak jó minőségű szőlőből lehet előállítani. Most pedig azt látják, hogy a szőlő levelein és a bogyóin egyaránt kivirágzott a lisztharmat, ami már nem visszafordítható folyamat, emiatt is csökken a termés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!