Gazdaság

2011.03.20. 18:19

Erőt sugárzó vadászok - Tíz ország kétszáz kiállítója

Budapest - A korábbi varázs némiképp megkopott ugyan, a kiállítók száma is csökkent, mégis egyben volt a hétvégén Európa legrangosabb vadászati szakkiállítása, a FeHoVa.

Tremmer Tamás

A természet megújulásának pillanatában a horgászok, vadászok új kalandok elé néznek. Élményekre szólított a vasárnap zárult FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) is, amelyen tíz ország 200 kiállítóját tekinthették meg az érdeklődők. Hazánkban 56 ezer vadászt és 313 ezer horgászt tartanak nyilván, nem beszélve a hozzánk érkező külföldi pecásokról, puskásokról. Ők megérdemlik a figyelmet. A magyarok mindig élen jártak a fenntartható vadászat, a természeti kincsek megőrzésében, ezt bizonyította a szakkiállítás is.

A FeHoVa résztvevői között ott szerepelt a pápai Bakonyerdő Zrt. és a veszprémi Verga Zrt. is. A két megyei erdőgazdaság a Magyar Fejlesztési Bank fennhatósága alá tartozó 22 állami erdőgazdasággal együtt mutatkozott be. A társaságok egységes képet mutattak, ezzel is jelezték a tulajdonosi szemlélet változását.

- A cég szempontjából nagyon fontosan tartom, hogy itt megjelenjünk, hiszen azt az erőt, azt a szakmai potenciált, amivel rendelkezünk, azt meg kell mutatnunk - nyilatkozta Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója. A cég elsősorban vadászati lehetőségeket kínált az érdeklődőknek, de az általános turizmusban is jelen voltak. Kiadó vadászházakat, az erdei iskolájukat is jó szívvel ajánlották.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója fontosnak tartotta, hogy az állami erdőgazdaságok egységesen jelentek meg, s egységes standon kínálták termékeiket, szolgáltatásaikat. Az állam jó tulajdonosa a vadászterületeknek, amit a kiállításon is demonstráltak. Hangsúlyozták, hogy az egyik legjobb vadászterületekkel a Bakonyerdő Zrt. rendelkezik, és ezt a közönségnek is megmutatták. A vadászati lehetőségekre kül- és belföldi vendégeket csábítottak, de bemutatták vadászházaikat, erdei iskoláikat, a túrázási lehetőségeket.

A Diana Vadászhölgy Klub ugyancsak képviseltette magát, az ifjúságot szórakoztatták kézműves játszóházukkal. A feladatok jó részét a veszprémi Surányi Gabriella találta ki, a hozzávalókat is ő készítette. De nem csak ide dolgozott. A falon kiállították egyik vadászati motívumos gobelinjét, lapunknak elárulta, egyéves munkával készült.

A seregszemle bővelkedett a kuriózumokban. Így például látható a Magyarok Ázsia vadászösvényein című trófeabemutató, ahol 23 gyönyörű ázsiai vadásztrófeát állítottak ki. Mindezt kiegészítették a 2009-2010-es vadászidény legjobb magyar nagyvadtrófeáiból összeállított válogatással, az évente megrendezett Nadler-kiállítással. Ez utóbbi keretében 25 magyarországi nagyvadtrófeát állítottak ki, köztük több is a megyében esett. Egy porvai aranyérmes muflon kos kilövése a veszprémi dr. Mile Imrét dicséri. A vásárvárosban felállították Európa legnagyobb mobil akváriumát, amely Portugáliából érkezett. A 22 400 literes akvárium édesvizében ezúttal magyar halfajták úszkáltak, a nyolc-tíz kilós csukák mellett békében megfértek a dévérek, de volt ott márna, balin, harcsa is. Az akvárium a horgászeszközök bemutatójához nélkülözhetetlen volt.

 

A FeHoVán több rangos nemzetközi szervezet is részt vett. A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) elnöke például itt jelentette be, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek annak érdekében, hogy az 1971-es után Budapest ismét vadászati világkiállításnak adhasson otthont. A standjukon már alá lehetett írni az íveket. A negyven évvel ezelőtti szenzációs eseményre hárommillióan voltak kíváncsiak, a Magyar Posta bélyegsorozattal is tisztelgett az esemény előtt. Egy ilyen látogatói tömeg jót tenne most az ország vendégforgalmának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!