Gazdaság

2009.01.23. 03:29

Értékelt Csillagszóró

<b>Székesfehérvár</b> - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-dunántúli Regionális Felügyelősége az illetékességi területén a november 20. és január 4. közötti idő-szakban vizsgálatot végzett az ünnepekhez kapcsolódó termékek értékesítésének megfelelőségére, szabályosságára, a fogyasztók megtévesztésének megelőzése érdekében.

Varga Ibolya

Dr. Somogyi István, a regionális felügyelőség igazgatója tájékoztatása szerint a vizsgálat kiterjedt a régió területén működő áruházláncokra, bevásárlóközpontokra, hipermarketekre, egyéb kiskereskedelmi üzletekre, valamint az olyan kitelepülésekre, melyeken az ünnepekhez kapcsolódó szezonális élelmiszert, műszaki terméket, gyermekjátékot értékesítettek. 

A Csillagszóró akcióban az ellenőrzések megkezdése előtt régiónk mindhárom megyeszékhelyén bemutató ellenőrzéseket tartottak a karácsonyi vásárokban. 

A megelőző jelleggel elvégzett 67 ellenőrzés során a feltárt hiányosságokat nem szankcionálták: a jogsértést elkövető virgácsot, míg a szabályszerűen üzemelő csokoládémikulást kapott. 

A szakmai és társadalmi szervezetek a hatóság hozzáállását és kezdeményezését igen pozitívan értékelték, a jövőben követendő jó példaként üdvözölték. A vizsgálat lebonyolítását elősegítette a nyolc hatóság között korábban megkötött együttműködési megállapodás. 

Kiemelten ellenőrizték az ünnepekhez köthető szezonális édesipari termékek árfeltüntetésének, reklámújságokban szereplő akciós áruk áralkalmazásának, betétdíjas termékekre vonatkozó előírások megtartásának, származási hely feltüntetésének, hamis mérés, számolás, egyszer használatos eszközök jogszabályi megfelelőségét. 

Ellenőrizték továbbá az olyan díszvilágítási füzéreket, amelyek táplálása közvetlenül hálózati feszültségről vagy adapterrel történik, az asztali lámpákat és a hordozható gyermekjátékszerű lámpatesteket, az olyan mágneses játékokat, amelyek egy vagy több, gyermek számára hozzáférhető, lenyelhető alakú és méretű mágnest vagy mágneses alkatrészt tartalmaznak vagy ilyenből állnak, az olyan játékokat, amelyek táplálása játéktranszformátorral vagy játéktranszformátorral és telepekkel történik, vagy akkumulátorról működik, melynek töltését akkumulátortöltővel oldják meg. 

Továbbá a tűzijátékokat és pirotechnikai eszközöket forgalmazó árusítóhelyeket. A témavizsgálatok keretében összesen 548 ellenőrzést folytattak le. 

A szezonális karácsonyi termékek forgalmazási feltételeit és körülményeit 113 kiskereskedelmi üzletben, 355 kereskedelmi áruházban, 69 kitelepülésen, három alkalmi vásárhelyen és nyolc alkalmi pirotechnikai árusítóhelyen vizsgálták. 

A vizsgálatok során a kiskereskedelmi üzletekben volt a legmagasabb a kifogásolási arány, 32,74 százalék. A szezonális karácsonyi termékek közül összesen 13222 darab terméket vizsgáltak, 3621 élelmiszer-ipari, 7973 műszaki terméket és 1554 játékot. Kifogásolnivalót összesen 1770 esetben találtak. 

Az ellenőrzések során egyetlen korábban már letiltott terméket fedeztek fel. Mintát vettek négy-négyféle díszvilágítási füzérből és asztali lámpából, valamint kétféle mágneses játékból. A nem tudatosan, véletlenszerűen elkövetett kisebb súlyú jogsértéseknél figyelmeztették a kereskedőket. 

A kiemelten súlyos jogsértéseket bírságolták. Találtak olyan jogsértéseket is, amelyek esetében mérlegelésnek van helye, és a bírság a jogsértés súlyára tekintettel méltányosan állapítható meg. 

Fogyasztóvédelmi bírságot 113 helyen, az ellenőrzött egységek 20,62 százalékában vetettek ki. Kötelezésből százhatot adtak ki, ami 19,34 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!