NÉBIH-útmutató

2017.10.12. 13:33

Faanyagot senki ne vásároljon EUTR-rel nem rendelkezőtől

Tanácsokkal segíti a fakereskedő vállalkozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) internetről letölthető útmutatója.

2016 óta a Nébih erdészeti igazgatósága felel a faanyagkereskedelmi-lánc ellenőrzéséért – mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1-en.

Hozzátette: a Nébih a gyakorlati tanácsokat tartalmazó útmutatóval segítséget nyújt a jogalkalmazóknak és a fakereskedőknek abban, hogy olyan nyilvántartást vezessenek, amely megfelel az uniós és a magyar jogi előírásoknak.

Kiemelte: Az uniós rendszer célja, hogy kiszűrje az illegális fakitermelésekből és erdőirtásokból származó faanyag kereskedelmi rendszerbe kerülését.

Az útmutató részletesen bemutatja, hogy általános esetben hogyan kell kinéznie a beszállítói és a vevői nyilvántartásnak. A tájékoztatóban felhívják a kereskedők figyelmét arra is, hogy ne vásároljanak EUTR vagy erdőgazdálkodási azonosítóval nem rendelkezőktől, mert ilyen esetben magas a kockázata annak, hogy a faanyag nem legális kitermelésből származik – mondta Nagy Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!