Gazdaság

2011.06.24. 18:14

Feltörekvő gazdaság - Bemutatták a kamara elemző kiadványát

Veszprém - Veszprém megye gazdasága az elmúlt húsz esztendőben jelentősen átalakult, korszerűsödött, s ma már jobban alkalmazkodik a piaci igényekhez.

Munkatársainktól

Példaértékű, hazánkban eddig egyedülálló összeállítást készített a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK), amelyben a megye gazdaságát vették górcső alá. A Vonzó tájak, feltörekvő gazdaság címmel elkészített elemzést pénteken gazdasági konferencia keretében mutattak be a veszprémi városháza Kossuth Termében.

Igen alapos és értékes kiadványt készített a VKIK, amelyben iparági és földrajzi térségenkénti bontásban is elemzik a helyzetet. Az ipari fejlesztési lehetőségekről és az önkormányzatok által tervezett beruházásokról egyaránt szólnak.

A konferencián dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a gazdaságélénkítés céljából tett összehangolt kormányzati intézkedésekről számolt be.

A boldogulás alapja a munka

Az elmúlt egy évben számtalan olyan intézkedést tett a Orbán-kormány, amelyek azt a célt szolgálják, hogy nőjőn hazánk versenyképessége. A munkát teszik meg mindennek az alapjává. Megteremtik a lehetőségét annak, hogy aki munkaképes, dolgozni tudjon. Ehhez tíz év alatt egymillió munkahelynek kell létrejönnie vagy legálissá válnia.

Gazdasági aktivitás tekintetében Magyarország utolsó előtti Európában. A tízmilliós hazánkban mindössze 3,8 millió ember dolgozik, ők tartják el a többieket. Ez nem tartható, szögezte le dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azon a pénteki gazdasági fórumon, amelyet azért hívtak össze, hogy bemutassák a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkama hiánypótló összeállítását. A Vonzó tájak, feltörekvő gazdaság címmel elkészült kiadvány Veszprém megye gazdasági helyzetének keresztmetszete.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy egészen az elmúlt időszakig úgy tűnt, a világ kilábalóban van a mély gazdasági válságból, a legutóbbi statisztikai adatok azonban már kételyeket ébresztenek.

Az elmúlt egy évben számtalan olyan lépést tett a kormány, amik azt a célt szolgálják, hogy versenyképes legyen az ország. A munkát kell megtenni mindennek az alapjává. Az államadósság csökkentése ugyancsak kulcsfontosságú. Az intézkedések azt eredményezhetik, hogy a magyar gazdaság a meginduló növekedéskor már korszerűbb szerkezettel tud csatlakozni a világgazdasághoz. A meghirdetett Új Széchenyi-terv is azt a célt szolgálja, hogy ahol lehet, források felhasználásával a gazdaság számára fejlesztési lehetőséget nyissanak. Az is lehetőség, ha új piacokat keresünk. Ebből a szempontból rendkívüli a kínai miniszterelnök budapesti látogatása.

Veszprém megyéről kifejtette, kiváló adottságai vannak. Kitörési lehetőségeket látott a Somló-Bakony-Balaton háromszög turisztikai, az Ajka-Veszprém-Várpalota tengely ipari jellegű fejlesztésében. A Balaton kiemelt üdülőkörzet (BKÜ) idegenforgalma az elmúlt 15 év alatt teljesen átrendeződött: miközben az átlagos tartózkodási idő folyamatosan csökken, a vendégszám legfeljebb stagnál. Kevesebb a külföldi, több a magyar vendég. A vendégéjszakák tekintetében a külföldiek részesedése 74 százalékról 38 százalékra csökkent, de a tartózkodási idejük még így is mindig 1,5 vendégéjszakával több. A magyar vendégek körében egyre népszerűbb a hosszú hétvégés kikapcsolódás.

Minderről dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, országgyűlési képviselő beszélt. Szerinte a turizmus szezonális kitettsége a '90-es évek óta alapvetően nem változott, némi strukturális változás, hogy a magyarok körében kedvelt hosszú hétvégék elsősorban a szezonon kívül valósulnak meg. A megye idegenforgalmára az elmúlt évtizedben a csökkenés volt a jellemző, tíz év alatt megyei szinten 21, balatoni szinten 27 százalékos volt a csökkenés.

A BFT elnöke beszélt a forrásszerzési jellemzőkről is. Elmondta, Magyarország területéről 2011. március 31-éig 56 584 pályázati kezdeményezés történt: Veszprém megyéből 2141 pályázatot nyújtottak be, a BKÜ településeiről 1742-t. (Megyénkből a balatoni települések 684-et adtak be.)

Bogdán József, a Polus Coop Zrt. elnök-igazgatója elmondta, a 2009. évi mélypont után a világgazdaság 2010-ben újra felszálló ágba került, a nemzetközi szervezetek becslései alapján a növekedés mértéke 4,6-5 százalék közötti lehet. Hazánk az EU-27 tagállamai között a középmezőnyben helyezkedik el. Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) öt negyedévig tartó mérséklődése 2010 első negyedévében megállt, és az egész évre jellemző növekedés hatására hazánk gazdasági teljesítménye az év átlagában 1,2 százalékkal haladta meg az előző évit.

A forgalom csökkenése a boltok számában is megmutatkozott. 2010-ben 19 569 általános élelmiszerüzlet működött, ami 430-mal kevesebb, mint egy évvel korábban. A Polus-Coop 2010. évi összes forgalma 17,89 milliárd forint volt. A gazdasági válság okozta 2009-es forgalomcsökkenés aránya mérséklődött ugyan, de tavaly sem sikerült azt megállítani. A forgalom bázistól való elmaradása 673 millió forint volt. A jövőkép sem rózsás, szögezte le Bogdán József. A kiskereskedelmi forgalom alakulása egyelőre nem ad okot hurráoptimizmusra, nyoma sincs a belső fogyasztás élénkülésének.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mutatta be a kiadványt, melyet Vonzó tájak, feltörekvő gazdaság, ígéretes fejlesztések címmel jelentetett meg a kamara. A könyv feltérképezi a megyei gazdaságát, lehetőségeit. A kötet megtalálható lesz azokon a helyeken, ahol megfordulnak a lehetséges üzleti partnerek és befektetők. A címben a feltörekvő gazdaság kifejezés önkritika, hiszen azok törekednek, akik legalább kissé le vannak maradva. A régió három megyéje közül a mi teljesítményünk a legkisebb, 16,7 százalékos, tehát messze vagyunk attól, hogy a teljesítmény harmada tőlünk származzon. Vállalkozóink szeretnék, ha legalább a régióban eleőállított termékek és szolgáltatások negyede a mi megyénket dicsérné.

Az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet zárszavában  Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Mégpedig arra, hogy az önkormányzatok és a vállalkozások dolgozzanak együtt, alakítsanak ki olyan szervezeteket, melyekben minden érintett szerepet kap, és közösen dolgozzák ki a célkitűzéseket. Veszprémben  a turizmus fejlesztésére alakult szervezetet az önkormányzat hozta létre, és állja a  működési költségek 70 százalékát. Ez az arány nem látszik a szavazatokban.

Kutatják, hogy mi kell nekünk

A szokásokhoz híven sokan fogadták el a meghívást a gazdasági fórumra. A megye minden tája, a vállalkozások összes mérete és a szakmák csaknem mindegyike képviseltette magát. Olyan emberek jöttek el, akiknek a munkájára hatással van a piac. A pénzügyi és gazdasági világválság visszavetette a forgalmukat, eredményeiket. Mostanság még inkább csak bíznak abban, hogy belátható időn belül ismét nő a kereslet a termékeikre, a szolgáltatásaikra.

A fórum résztvevői tapasztalatból tudják, függetlenül attól, hogy melyik ágazatban tevékenykednek: a jövőben már soha nem lesz olyan helyzet, mint a válság előtt volt. Ez másfajta hozzáállást követel mindenkitől. Jobb minőségű termékekkel kell előállni, de főleg olyanokkal, amire igény van. Ehhez pedig ismerni kell a fogyasztókat, mert végül mindig ők döntenek.

 

Nem mindennapi feladatra vállalkoztak a kamara munkatársai, amikor elhatározták, elkészítik a megye gazdasági állapotát, a kitörés útjait bemutató kiadványt. Munkájuk során többször tapasztalták a megye hiteles gazdasági helyzetét bemutató elemzés hiányát, hát gondolták, készítenek egyet. Munkájuk nyomán olyan összeállítás született, amilyenre eddig még nem volt példa. A megoldás is újszerű, hiszen a nagyobb gazdasági szereplőkkel, a meghatározó önkormányzatokkal, klaszterek, ipari parkok vezetőivel egyaránt beszélgettek az összeállítás készítése során.  Mint gazdasági köztestület, attól vezérelve vállalták a feladatot, hogy erejükhöz mérten hozzájáruljanak a gazdasági fejlődéshez. A kötethez anyagi segítséget sem kértek. Áldozatvállalásuk, munkájuk nem lehet hiábavaló!

Tremmer Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!