Gazdaság

2006.10.19. 02:26

Fizetett támogatás

Budapest (vibo) - Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében igényelhető támogatásokra vonatkozó pályázati felhívások 2004 első felében jelentek meg.

Varga Ibolya

Az azóta beérkezett közel 9800 pályázat az összesen 105 milliárd 238 millió forintos keretet mintegy 80 százalékkal túligényelte. A pályázatok feldolgozása, értékelése után az ebben illetékes irányító hatóság (az FVM agrár-vidékfejlesztési főosztálya) eddig összesen 4 ezer 55 pályázatot fogadott el, 111 milliárd 247 millió forint támogatási igénnyel. (Ez az összeg magasabb, mint a nominális keret, azonban a többlet nem haladja meg az Európai Unió brüsszeli bizottsága által elfogadott mértéket.) Az előbbiek alapján az eddig hatályba lépett 3 ezer 827 támogatási szerződésben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 101 milliárd 749 millió forint támogatás folyósítására vállalt kötelezettséget. Ennek több mint 60 százaléka a mezőgazdasági beruházások támogatását célozza, 14 százaléka az élelmiszer-ipari, 18- 19 százaléka pedig a vidéki térségek fejlesztését szolgáló projektek megvalósítását segíti. Október közepére az MVH már 3 ezer 79 pályázónak fizetett ki összesen 59,5 milliárd forint támogatást. Az AVOP-támogatás a Sapardhoz hasonlóan utófinanszírozási rendszerű, azaz csak a jóváhagyott projekt, illetve bizonyos esetekben annak előre meghatározott részei (mérföldkövei) megvalósítása után folyósítható. Ezen belül a fenntartható fejlődés integrált megvalósításának előmozdítását célzó, a partneri közösségek és a tapasztalatcserélő hálózatokra építő Leader plusz programra biztosított 4 milliárd 576 millió forint keretösszegből az eddig elfo- gadott 117 pályázat közül 113-ra 305 millió forintot kifizettek. Az agrár- és vidékfejlesztési előcsatlakozási segélyprogram, a Sapard (melynek támogatásai 2004 áprilisában lezárultak) lebonyolítása már jóval előbbre tart, az odaítélt, összesen 63 milliárd 258 millió forint támogatás 91 százalékát (57milliárd 625 millió forintot) már kifizette az MVH. A mezőgazdasági vállalkozások és a vidéki infrastruktúra fejlesztése terén az átlagnál valamivel nagyobb, 92 százalék a kifizetési arány, míg a feldolgozóipar fejlesztéséhez és a vidéki jövedelemszerzés diverzifikálásának elősegítéséhez odaítélt támogatások körülbelül 13-13 százaléka folyósításának még nem jött el az ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!