Gazdaság

2006.06.13. 22:00

Folytatódik a nyaralóbontás?

<b>A Vir szigeten történtek ellenére a magyarok többsége az Adriára indul nyaralni</b>

Mórocz Zsolt

- Az egyik magyar internetes hírportál felmérést készített a nyaralóbontásokkal kapcsolatos véleményekrõl, és a huszonkétezer válaszadó 86,4 százaléka egyetértett az engedély nélküli épületek lebontásával, sõt, hasonló szigort látna helyesnek Magyarországon is. A nem reprezentatív felmérés legfõbb tanulsága számunkra az, hogy mûködik a magyar emberek igazságérzete és hozzánk hasonlóan vélekednek a törvények megszegésérõl és a szankciókról. Az utazási irodák és a tour- operátorok is arról számolnak be, hogy a tavalyihoz képest jelentõsen növekszik a horvátországi nyaralásra készülõk száma, ezt igazolják a foglalások, befizetések is. Nagyon sajnálatosnak tartom - hangsúlyozza Marin Skenderovic -, hogy a magyar sajtóban megjelentek olyan beszámolók is, amelyek szerint a nyaralóbontások Vir szigetén mintha kizárólag a magyar tulajdonosok ellen irányultak volna, pedig errõl szó sincs. Az engedély nélküli építkezések elleni harc már három éve folyik Horvátországban. Eddig mintegy ezer épületet bontottak le a tengerpart 70 méteres sávjában. Marin Skenderovic szerint a magyar médiában azért kapott ez most ekkora hangsúlyt, mert olyan területet érintett, ahol több magyar tulajdonban lévõ apartman található. (Mint ismert, Viren 18 magyar tulajdonú apartmanházat bontottak le.) A tengerpart mindenkié, senki nem sajátíthatja ki. - Meg kellett állítani a folyamatot, az elmúlt években nagyon elharapózott az engedély nélküli építkezés. Minden épületet le fognak bontani, amely a tengerpart tiltott sávjában található. Csak Vir szigetén állítólag több ezer ilyen engedély nél- küli épület van, de pontosan nem tud- juk, Horvátország- ban mennyi lehet. Biztos vagyok benne, hogy másutt is találnak még ha- sonló engedély nélküli építkezéseket s magyar tulajdonosokat is. - Arra a kérdésre, hogy miért nem értesítették idõben az érintetteket, elmondta - Minden tulajdonosnak tudomása volt arról, hogy ha nincs engedélye, le kell bontania az épületet.
Az eljárás nem egyik napról a másikra indult, elég hosszú volt ez a folyamat, a bontás már csak a végsõ akció. Nem érhetett te- hát senkit meglepe- tés. Marin Skenderovic szerint a tulajdonosoknak bõven volt idejük az ingóságaikat el- szállítani, többen meg is tet- ték ezt.- Sokan arra hivatkoznak, hogy nem tisztázottak a jogviszonyok, nincsenek készen a helyi területrendezési tervek, és ezért nem jogszerû utólag számon kérni a nem létezõ szabályok betartását. De szó sincs errõl a vásárlók - ha másból nem, a rendkívül alacsony árból - következtethettek arra, hogy ez az ingatlanszerzés nagy kockázatokkal jár. Viren például nincsenek közmûvek, nem voltak kialakítva utcák, parcellázás sem történt. Aki például ötmillió forintért - az átlagos ár harmadáért, negyedéért - kétszobás tengerparti apartmant vásárolt, annak józan ésszel gyanítania kellett, hogy az ingatlannal nincs minden rendben. Akik vállalták a kocká- zatot, most vállalniuk kell az ódiumait is. Kérdésünkre, hogy vajon a befektetõket nem riasztják-e el ezek az intézkedések, a szakember úgy vélte, a komoly befektetõket biztosan nem.
Egyébként Horvátországban jelentõs a magyar befek- tetõk megjelenése, számos területen jelen vannak, a szállodaipartól a kereskedelemig. Aki nem nyerészkedni akar és nem a jogszabályok kijátszásával kíván haszonra szert tenni, azt Horvátországban szívesen fogadják. Sok kedvezõ és legális ingatlanbefektetési lehetõség kínálkozik a külföldiek, köztük a magyarok számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!