Gazdaság

2012.03.12. 16:45

Fotók: Így néznek ki az új magyar pénzérmék!

Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában.

MTI

A régi, "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból - hangsúlyozta Simon András, az MNB kommunikációs vezetője az újságíróknak tartott helyszíni bemutatón.

 

 

Az új érmék elkészítéséhez a vésnöknek új vezérszerszámot, úgynevezett apatőt kellett készíteni, amely azt biztosítja, hogy a pénzérmék még hosszú évtizedek múltán is legyárthatók lehessenek. Az apatő alapján elkészített verőszerszámokkal átlagosan ötszázezer és egymillió darab közötti pénzérme készíthető el - mondta Simon.

Az új érmék a régiek pótlását is szolgálja, mert csekély értékük miatt ezeket a külföldiek is előszeretettel viszik magukkal, illetve elhasználódásuk is sokkal gyorsabb, mint a nagyobb címletűeké. Az MNB a három fajta érméből 10-10 millió darabot gyártat, ezek kibocsátása folyamatosan történik, és ezért csak hónapok múlva lesz nagyobb mennyiségben a pénzforgalomban - tette hozzá.

Az új érmesor előállítási költsége alig haladja meg az ötmillió forintot, ami az érmegyártás éves szintű milliárdos költségéhez viszonyítva elenyésző - válaszolta az MTI kérdésére a kommunikációs vezető. A létesítmény műszaki igazgatója elmondta, hogy az alapanyagként szolgáló fémlapkákat - kedvező áruk miatt - Németországból importálják, amelyeket elektromos vezetőképességük megmérésével számolnak meg, mielőtt a verőgépekbe kerülnének. Anyaguk, ötvözetük megegyezik a forgalomban lévő érmék összetételével - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!