Gazdaság

2015.06.04. 07:46

Garancia a diákbérek kifizetésére

A jelentős erőfölénnyel bíró nagyvállalatok által gerjesztett erős piaci árverseny a diákbérek biztonságos kifizetését és a törvényes működést veszélyezteti. Ezt törvényjavaslattal orvosolnák.

Tremmer Tamás

Hamarosan a parlament elé kerül az az iskolaszövetkezeteket érintő törvénymódosítás, ami garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum szolgáltatási díjakra. Dr. Fiák Istvánnal, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnökével együttműködve a VOSZ Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekciójának elnökeként Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém megyei elnöke is segédkezett a törvényjavaslat megszületésében.

A Naplónak elmondta, Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal alkalmi munkát, ebből körülbelül 130 ezren iskolaszövetkezetekben dolgoznak. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás speciális, atipikus foglalkoztatási forma, amely éppen rugalmassága miatt képes a tagok igényeihez és időbeosztásához igazodva, munkatapasztalatot és legális pénzkereseti lehetőséget biztosítani a tanulóknak, hallgatóknak. Ez a cél összhangban áll a kormány azon törekvésével, amely a fiatal munkavállalók elhelyezkedését állami eszközökkel, járulékkedvezményekkel és egyéb módon igyekszik előremozdítani.

A Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf által jegyzett törvényjavaslat arra az anomáliára talál megoldást, miszerint a jelentős erőfölénnyel bíró nagyvállalatok által gerjesztett erős piaci árverseny a diákbérek biztonságos kifizetését és a törvényes működést veszélyezteti. Kijelenthető, hogy az iskolaszövetkezeti tag munkavállalók munkabérének védelme érdekében szükséges meghatározni az iskolaszövetkezet számára a megbízók, megrendelők által kifizetendő minimális szolgáltatási díjat, hogy az iskolaszövetkezeti tag munkavállalók jogszabály által is biztosítottan megkaphassák a kormány által rendeletben elrendelt kötelező legkisebb munkabért (minimálbért) vagy az arra irányuló feltételek megléte esetén garantált bérminimumot órabérben megállapítva.

Mind az iskolaszövetkezetek érdekvédelmi szövetségei, mind a VOSZ Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekciója örömmel támogatja a jogszabály elfogadását, mely a piac további tisztulását és a diákbérek biztonságos kifizetését fogja segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!