Gazdaság

2015.05.14. 15:54

Győztek a balatonvilágosi lakosok - Nem lesz hulladékkezelő üzem

Győzött a lakossági akarat, sikerült elérniük, hogy az egykori aligai Traubi üzem területén ne legyen hulladékkezelési és hasznosítási üzem.

Tremmer Tamás

A cég szempontjából rossz volt az időzítés: mire a mindent tisztázó lakossági fórumra sor került, a helyiek már megmakacsolták magukat. A márciusi lakossági fórumon Menkó Gábor, a Green Energy Hungary 2013 Kft. kereskedelmi igazgatója nézett farkasszemet a helyiekkel. A cég 2014 őszén jött Balatonvilágosra, ahol alternatív tüzelőanyagot (főként papír, karton, fa) tároltak. A tevékenységi körüket hulladékkezeléssel és hasznosítással kívánták bővíteni, ami azonban a lakosság ellenállásba ütközött. Még úgy sem járt sikerrel, hogy megígérte, a felszámolás sorsára jutott Traubi területén hátrahagyott mocskot eltakarítják.

Megkeresésünkre Menkó Gábor arról tájékoztatta a Naplót, hogy tevékenységüket a mindenkori hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően végzik. Hosszú távú céljaik között szerepelt egy olyan beruházás sorozatot, mellyel rendezett, a természeti környezetnek megfelelő tájképi adottságokkal rendelkező, színvonalas telephelyet hoztak volna létre Aligán. Azonban a lakossági nemtetszése miatt az alternatív tüzelőanyag beszállítását  felfüggesztették, a bérleti szerződést felmondták. A helyi önkormányzattal és a területileg illetékes hatóságokkal folyamatos kapcsolatot tartva a telephely engedélyeztetési eljárást visszavontuk.

A területen még a traubis időszakból származó flakonok is „hegyekben” álltak (Fotó: Penovác Károly)

A tulajdonukat képező alternatív tüzelőanyagot folyamatosan viszik a szerződéses partnereiknek. A terület jelenlegi tulajdonosával megállapodtak, az ott lévő, az évek folyamán – de nem a Green által! - felhalmozott hulladékot ártalmatlanításra elszállíttatják. A telephelyet május 30-ig visszaadják a tulajdonosának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!