Gazdaság

2009.07.09. 02:28

Ha a szünet munkával telik

Zalaegerszeg - A válság hatására egyre több diák vállal munkát a nyári szünidőben, ezért összeállításunkban a leggyakoribb foglalkoztatási formákat s a munkavállalásra vonatkozó adó- és járulékszabályokat tekintjük át.

nincs nev

Az adó- és járuléktörvények nem tartalmaznak különleges rendelkezéseket a diákok munkavállalására vonatkozóan, így esetükben is a többi dolgozóra érvényes szabályokat kell alkalmazni, tájékoztatta lapunkat az APEH regionális igazgatósága.

A diákok nyári munkavállalásának egyik legelterjedtebb formája a munkaviszonyban történő foglalkoztatás. Munkaviszonyt már a 15. életévét betöltött tanuló is létesíthet, 16 éves kor alatt azonban ehhez a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges. Mivel a munkaviszonyból származó jövedelem bérjövedelemnek minősül, az szja- és a járulékfizetési kötelezettség tekintetében az általános szabályok érvényesek a diákokra is. 

A tb-re vonatkozó jogszabályok sem tesznek különbséget a felnőttként, illetve tanulóként végzett munka között, azaz a munkaviszonyban foglalkoztatott tanuló is biztosítottá válik, a megszerzett jövedelem után tehát a munkáltató és a tanuló is az általános szabályok szerint fizeti a járulékokat és a tételes egészségügyi hozzájárulást.

A megbízási jogviszony alapján végzett munka szintén elterjedt. E szerződéstípus az szja szabályai szerint az önálló tevékenység kategóriába tartozik, tehát költségelszámolásra van lehetőség. Ennek két módja a tételes költségelszámolás, illetve a tíz százalék költséghányad elszámolása. Az így szerzett jövedelem az adótábla szerint adózik. A megbízási jogviszony társadalombiztosítási szempontból a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak számít. A tanuló biztosítása abban az esetben jön létre, ha a megbízási jogviszonyból származó tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem eléri vagy meghaladja a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összegének 30 százalékát (2009-ben 21 ezer 450 forint), vagy naptári napokra számítva annak harmincad részét (2009-ben 715 forint). Amennyiben a biztosítási jogviszony létrejön, úgy a járulékfizetésre az általános szabályok vonatkoznak, ellenkező esetben a foglalkoztatónak 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.

A diáknak jövedelméről mindkét esetben 2010. május 20-ig bevallást kell adnia, amelyet a munkáltató, illetve a megbízó által kiállított igazolás alapján kell kitöltenie.A bevallást a munkáltató vagy megbízó által kiállított igazolás alapján kell kitölteni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!