Gazdaság

2012.03.26. 14:40

Ha csökken az olajár, Oroszországot is leminősítik

Három fokozattal is csökkentheti Oroszország adósbesorolását a Standard & Poor's abban az esetben, ha a nyersolaj ára 60 dollárra csökkenne.

MTI/Dow Jones/ITAR-TASZSZ

A S&P-nél jelenleg "BBB", a másik vezető hitelminősítőnél, a Fitchnél ugyancsak "BBB" Oroszország adósbesorolása. Ez két osztályzattal magasabb a bóvli szintnél, azaz a befektetésre nem ajánlottnál.

Az S&P hétfői közleménye szerint az orosz gazdaság jelentős mértékben függ a nyersolaj világpiaci árától, és az energiahordozó árának komolyabb csökkenése jelentősen gyengítheti Oroszország pénzügyi helyzetét.

A hitelminősítő számításai szerint 10 dollárnyi hordónkénti olajáresés a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékának megfelelő mértékben csökkentené a költségvetés bevételét. Amennyiben például az Urals típusú orosz olajfajta (amely némileg olcsóbb a Brentnél) hordónkénti ára 60 dollárra esne, az államháztartás GDP-arányos hiánya meghaladná a 8 százalékot. Ebben az esetben az S&P három fokozattal rontaná Oroszország adósi besorolását.

A hitelminősítő szerint 120 dolláros átlagos olajárra lenne szükség idén a kiegyensúlyozott orosz államháztartáshoz.

Hétfőn közép-európai idő szerint 14.30 óra körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 125,73 dolláron állt, az Urals jegyzése 121,60 dollár volt.

Az S&P szerint 100 dollár alatti olajárra 30 százaléknál kisebb az esély a következő két évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!