Gazdaság

2016.05.19. 12:37

Ha ünnep, akkor wellness hétvége

Ma már a hosszú hétvége egyet jelent a wellness hétvégével. Szinte minden család már előre tervezi, mit fog csinálni a legalább három napos pihenőn, és a legtöbbek nem maradnak otthon.

Piltman-Horváth Barbara

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban a tavalyi évhez képest 24,5 százalékkal emelkedtek a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma. A KSH legfőbb okként a március 15-ei illetve a húsvéti pihenőnapokat jelöli meg.

Úgy gondolom, hogy a fogyasztói szokások megváltozásának köszönhetően (többszöri, rövidebb ideig tartó pihenések preferálása, közvetlenül az utazás előtt meghozott utazási döntés), illetve a közelség és a biztonság felértékelődésének tükrében a hosszú hétvégék kedveznek a belföldi turizmusnak és ezen belül az egyik legnépszerűbb belföldi desztinációnak, a Balatonnak is. – mondta megkeresésünkre Varga-Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketingigazgatóságának igazgatója.

Fotó: Balogh Ákos

A szakember szerint több motiváció is állhat a balatoni pihenés mögött. - Az utóbbi időben előtérbe kerülnek például a gasztronómia, illetve az aktivitások – mint például a kerékpározás, túrázás - is, a már slágernek számító wellness-szel összekötött pihenés mellett. – mondta az igazgató.

A legkedveltebb szálláshelyek jellemzően a három-négycsillagos wellness szolgáltatásokat is nyújtó hotelek, szállodák, amelyek csomagajánlataiban egyaránt megtalálhatóak a kényeztető szolgáltatások, a gasztro-, és vagy aktív programok is; egy ilyen wellness hétvégének mára már szinte önálló jelentése, imázsa van. - Ugyanakkor fontos látni, hogy ez egy szelete a keresletnek, és többen töltenek el egy-egy hétvégét más típusú szálláshelyeken is, így pl. magánszálláshelyeken, fogadókban, panziókban is. – emelte ki Barbara.

Ma már az sem ritka, hogy évente többször is elmegyünk két-háromnapos vakációra, de emellett nem marad el a hosszabb nyaralás sem. - Ahogy említettem, a fogyasztói szokások megváltoztak, évközben többször, de kevesebb időre utaznak el a turisták – éves szinten elmondható, hogy az átlagos tartózkodási idő a Balaton régióban 2015-ben 3,2 éjszaka volt. A leghosszabb tartózkodási idővel természetesen nyáron lehet és kell számolnunk, ami a családi vakációk klasszikus ideje. Ilyenkor a legkedveltebbek az egyhetes, illetve hosszabb balatoni nyaralások. – tért ki a nyaralási szokásokra az igazgató.

A szakértő arról is beszélt, miért ilyen népszerű manapság a belföldi turizmus, gyakran népszerűbbek ezek az utazások, akciók, mint a közeli külföldi célpontok.

- A belföldi turizmus növekedése évről évre töretlen, véleményem szerint ez több mindennek is köszönhető: egyrészt a belföldi utazásokat, a belföldi pihenést előtérbe helyező SZÉP kártya rendszernek, illetve a belföldi turisztikai kínálat folyamatos fejlesztésének – amely mind a szálláshelyek, mind pedig a turisztikai attrakciók esetén tetten érhető -, valamint a kedvező ár/érték aránynak. Másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarország és ezen belül a Balaton régió is biztonságos úticél és mint ilyen, a nemzetközi helyzet tükrében felértékelődik mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi turisztikai piacon.

Elmondhatjuk tehát, hogy egyre inkább itthon tervezzük pihenésünket, és nem múlik el úgy éves szabadságtervezés, hogy a hosszú hétvégékre ne nézzünk ki magunknak egy jó wellness hotelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!