egymilliárd lesz

2018.01.09. 12:46

Háromszázmillióval nő a patikák támogatása

2018-ban módosult a kis forgalmú patikák működési célú támogatása. Az árréstömeg nyolcmillió forintra emelése miatt idén több gyógyszertár részesülhet kiegészítő forrásban, amelyet bérfejlesztésre is költhetnek.

Debrecen, 2017. május 3. A BENU Magyarország Zrt. gyógyszertára a debreceni Plaza bevásárlóközpontban 2017. május 3-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kis forgalmú gyógyszertárak működési célú támogatásának összege 700 millió forintról 1,05 milliárd forintra emelkedik 2018-tól – írta a vg.hu. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, idén körülbelül félszázzal nőhet azoknak a patikáknak a száma, amelyek a támogatásra jogosultak, országszerte 350-400 élhet ezzel a lehetőséggel. A normatív támogatás azt a célt szolgálja, hogy a kis forgalmú gyógyszertárak működése is biztosítva legyen – tette hozzá az MGYK elnöke.

A vissza nem térítendő támogatást béremelésre is költhetik a patikák, hiszen a kistelepüléseken dolgozó gyógyszertári alkalmazottak fizetése nemcsak a nemzetgazdasági, hanem az ágazati bérátlagnak is alatta marad, s a minimálbér-emelés növekvő bérteher számukra.

A támogatás szabályai szerint a negyedévente esedékes működési támogatást a patikát működtető cégnek az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnál kell kérelmeznie. Feltétel, hogy a kis forgalmú patika az adott településen egyedüli gyógyszertárként működjön, továbbá hogy az előző év első fél évében a gyógyszertár közfinanszírozott gyógyszer forgalmazásából származó, az eladási és beszerzési ár különbségéből számított árréstömege ne haladja meg a nyolcmillió forintot. A jogszabályi határ 2017-ben még 7,2 millió forint volt, így idén több gyógyszertár veheti majd igénybe a támogatást – mondta Hankó Zoltán.

A támogatásból a különböző helyzetben lévő gyógyszertárak nem egyformán részesülnek. A kisebb forgalmú gyógyszertárak nagyobb összegű támogatásra jogosultak, amelynek mértékét szintén a rendelet határozza meg. A mostani módosítás következtében a támogatási sávokkal együtt az arányok is változni fognak. Ha a patika féléves árréstömege négymillió forint alatt van, 1,7-szeres, négy és ötmillió forint között másfélszeres, 5–6,5 millió forint között pedig 1,25-szoros a támogatási szorzó.

Számottevő változás lesz a fiókgyógyszertárak támogatásában is. Eddig a működési célú támogatásra jogosult gyógyszertárak esetén legfeljebb két fiókgyógyszertár után járt támogatás, negyedévente havi 30 ezer forinttal. Ez az összeg 2018-tól megduplázódik, és nemcsak kettő, hanem valamennyi fiókgyógyszertár után lehet igényelni – mondta az MGYK elnöke.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint a 2017. év végén 2304 közforgalmú gyógyszertár, 674 fiókgyógyszertár, 236 kézigyógyszertár és 102 intézeti gyógyszertár működött Magyarországon. Az utóbbi években kevés új patika nyílt, 2014-ben hét, 2015-ben kettő, 2016-ban pedig három közforgalmú gyógyszertár létesült. A legtöbb gyógyszertár a közép-magyarországi régióban van, számuk eléri a 700-at, a legkevesebb patika – alig több, mint 200 – a Nyugat-Dunántúlon. A megyék között 35 patikával Nógrád megye a sereghajtó, Budapesten pedig több mint 430 patikában lehet gyógyszert kapni.

Borítófotó: Gyógyszertár a debreceni Plaza bevásárlóközpontban 2017. május 3-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!