Gazdaság

2014.10.02. 19:10

Használnák a lóerőt

Nagyvázsony - Egy európai trendet követnének és ismét alkalmaznák a lovakat az erdőgazdálkodásokban.

Heffler Péter

A Lovak szerepe a környezetbarát erdőgazdálkodásban, turizmusban címmel rendeztek fórumot Nagyvázsonyban szerdán, melyen Ugron Ákos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára is részt vett. A téma a lovak, igáslovak lehetséges szerepe a vidékfejlesztésben, erdőgazdálkodásban, valamint az erdei turizmusban.

A fórumon Ugron Adrián helyettes államtitkár is részt vett (Fotó: Heffler Péter)

Egy nagyjából három évvel ezelőtt indult projektkezdeményezés látszik megvalósulni, melynek célja, hogy Nagyvázsony ismét a lovasturizmus egyik központja legyen. – Fontos megjegyezni, hogy nem csak egy lovasiskola szintjén gondolkodunk, ahol bemutathatjuk magát a lótartást, hanem a koncepciónk, hogy egy olyan lovas centrumot hozzunk létre, ahol mind a három ágazat, vagyis a hobbilovaglás, a fogathajtás és az igáslótartás is széles körben jelen van – kezdte Fábry Szabolcs szervező, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Veszprém megyei irodájának vezetője.

– Erre épül egy olyan központ, ahol mindezt ki lehet próbálni, egy klasszikusan vidéki élmény, ami wellness-programokkal várná az érdeklődőket. Ebbe kapcsoltuk be a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot és az erdészeteket – tette még hozzá Fábry Szabolcs.

A projekt érdekessége, hogy Nagyvázsony mellett még két település vesz részt benne, Kétpó és Géberjén. Mind a három helyszín más és más fejlesztést csatol a programhoz, a közös az igáslótartás, és helyenként közel 90–100 millió forintos beruházásról van szó.
Nagyvázsonyban közel hetven lovat tartanak, amelynek fele sportló, viszont a másik fele munkára alkalmas mén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!