Gazdaság

2010.09.24. 13:03

Helyünk és súlyunk a régióban

Veszprém - Évente kétszer tekintik át a megye gazdaságának helyzetét a megyeháza Szent István Termében a kereskedelmi és iparkamara és a megyei önkormányzat közös rendezvényén.

Varga Ibolya

A legutóbbi gazdasági tanácskozáson Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke az évadnyitó gazdasági fórum és a megye száz legsikeresebb vállalkozását ismertető Top 100-as kiadvány bemutatóját a megye legrangosabb gazdasági eseményei közé sorolta. Mindkettő kimagasló esemény, amelyen lehetőség van a helyzet értékelésére, a várható változások megismertetésére, és segítséget nyújt a következő időszak tervei kidolgozására. Úgy fogalmazott: a válság mellett a korábbi rossz gazdaságpolitika is okolható a jelenlegi nehéz helyzetért.

A gazdasági fórumot több éven át az év elején szervezték,emlékeztetett dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Idén ezt azért halasztották el, mert a kormányváltás már az év elején látható volt, tehát nem lett volna célszerű korábban fürkészni a gazdasági kilátásokat meg- határozó szabályozókat. A pénzügyi-gazdasági világválság is befolyásolta az időpontválasztást. Bár sokan állítják, hogy kifelé haladunk belőle, a világ meghatározó közgazdászai még ma sem értenek abban egyet, hogy a lefolyása u-val, v-vel vagy w-vel jellemezhető-e, azaz, mi következik az első mélypont után. A nemzetközi gazdasági folyamatokat is figyelemmel kell kísérni a hazai változások mellett.

A régió három megyéjében megtermelt termékek előállításához Veszprém megye tíz százalékban járul hozzá. A régióban nálunk a leggyengébb a gazdasági infrastuktúra is, melynek fejlesztése elengedhetetlen. Az idei év első felében még mindig öt százalékkal visszaesett a fogyasztás, ami nemcsak a háztartásokra jellemző, hanem a gazdaságra is. Kevesebb a beruházás, takarékoskodni kell a meglévő eszközökkel. Látunk biztató jeleket, ha a tavalyi első fél évhez viszonyítjuk a megye gazdaságának teljesítményét, akkor átlagosan 10 százalékkal jobbak a mutatóink. Ezen belül a vegyipar és a műtrágyagyártás termékkibocsátása 18 százalékkal javult tavalyhoz képest, míg a gépjárműalkatrészek és autóelektronikai cikkek  gyártásában 33 százalékos a növekedés. Azonban, ha a válság előtti utolsó teljes évhez, 2008-hoz viszonyítunk, akkor a javulással együtt is csak 78 százalékon állunk. A józan várakozások szerint a válságot csak 2012-ben tudjuk majd magunk mögött.

Dr. Markovszky György elemzése szerint ami javulást tapasztalhatunk, az a termelékenység növekedésének köszönhető. Ez azt jelenti, hogy adott munka elvégzéséhez kevesebb emberre van szükség. A vállalkozások úgy próbálták túlélni a nehéz időszakot, hogy rövidített munkaidőben dolgoztak, s később, amint a megrendelések lehetővé tették, az eredeti munkarendre álltak vissza, zömmel megmaradt alkalmazottaikkal.

A megye első félévi ipari termelése 165 milliárd forint értékű, amiből 53 milliárd belföldi felhasználásra szánt. A nagyobb rész az Európai Unió tagállamaiba megy, csakúgy, mint ahogy ezekből az országokból származik a nyersanyagok egy része is. Ezért lenne olyan fontos a 8-as számú főút fejlesztése, amit a kamara évek óta szorgalmaz, hiszen ez köt össze bennünket az európai piacokkal.

Veszprém megye a régióban a harmadik helyet foglalta el  az előállított ipari termelési érték mennyisége alapján. A tizenkilenc megye közül pedig a kilencedik helyen áll. Ez azt mutatja, hogy van még hova fejlődnünk. Remélhetőleg a jövőben megkapják a tér- ség kis- és közepes vállalkozásai azokat a lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetik hátrányaikat, javíthatják versenyképességüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!